"ČUVAJMO (MENTALNO) ZDRAVLJE!"

TJEDAN PSIHOLOGIJE Mentalno zdravlje: Riječi koje svakodnevno slušamo, no znamo li što znače?

Ponekad su poteškoće prevelike za pojedinca i on sam uviđa da ih ne može sam savladati. Savjet je potražiti pomoć bez srama, zadrške ili razmišljanja što će drugi reći. Ponekad nas životne okolnosti uvedu u vrtlog problema kada nemamo snage, ne znamo kako ćemo dalje, hoćemo li se moći sami nositi s problemima. Potražite podršku jer to je samo prolazno razdoblje u životu

| Autor: Iris Dragolin, dipl.psihologinja-prof., grupna terapeutkinja
Nađite vrijeme za aktivnosti koje vas vesele, za opuštanje i druženje s dragim ljudima

Nađite vrijeme za aktivnosti koje vas vesele, za opuštanje i druženje s dragim ljudima


Kako si? Kako zdravlje? Razmislite koliko puta dnevno čujete ta pitanja. Sigurno često, a naročito u posljednje vrijeme. Ta se pitanja najčešće odnose na naše fizičko zdravlje. Odgovori su uglavnom "ide, ide", "a dobro" ili "boli me glava, boli me želudac", "imam problema s koljenima", "moram ići kod doktora"... Je li vas ikada itko pitao kako se psihički osjećate? Jeste li na to pitanje odgovorili iskreno, npr. "zadovoljna sam", "veseo sam", "napeta sam", "razdražljiv sam"…?

Stanje psihičkog blagostanja

Odgovori koji se odnose na naše psihičko stanje su najčešće namijenjeni našim intimnim osobama. Tako ćemo njima reći da smo zabrinuti, napeti, razdražljivi, uplašeni ili razdragani, zadovoljni ili da sve ide kako treba. Kada bi vas netko pitao: "što je mentalno zdravlje za vas?" biste li mu odmah odgovorili ili biste trebali uzeti vremena da mu odgovorite?

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja, to je stanje psihičkog blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoje potencijale, suočava se i pokušava razrješavati i nositi se sa svakodnevnim izazovima života, da može kvalitetno i produktivno raditi i doprinositi zajednici. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. On je temelj za psihičko blagostanje i učinkovito funkcioniranje kako za pojedinca, tako i za zajednicu. Samopouzdanje, sigurnost, optimizam, samopoštovanje - prije svega prihvaćanje sebe takvog kakvi jesmo i prihvaćanje drugih, naša snaga da se suočimo s čitavim nizom svakodnevnih problema, ali i prihvaćanje i uživanje u lijepim stvarima u našem životu, dio su naše mentalne snage i odraz mentalnog zdravlja. Kao dio općeg zdravlja, mentalno zdravlje je veoma važan izvor snage i sigurnosti za svakog pojedinca, a onda i za odnose unutar obitelji, na poslu, u društvu.

Je li mentalno zdrava osoba jaka? Može li se nositi sa svakodnevnim izazovima života, biti produktivna na svom radnom mjestu? Da, to je mentalno zdrava osoba, što se reflektira u raznim područjima života: obiteljskom, osobnom i poslovnom, Ta će osoba brinuti o obitelji, sposobna je stvarati, ali i održavati prijateljstva, produktivna je na radnom mjestu, inovativna, ali isto tako ima kapacitet suočiti se i nositi sa svakodnevnim životnim izazovima, problemima, poteškoćama. Mentalno zdravlje, kao što čitate, predstavlja više od nepostojanja mentalnih poremećaja.

Što onda utječe na mentalno zdravlje ili na pojavu mentalnih poteškoća? Mentalno zdravlje je određeno od strane socio-ekonomskih utjecaja i utjecaja okoline. Ono je određeno od strane višestrukih i interaktivnih faktora, kao što su socijalni, psihološki, biološki i faktori općeg zdravlja i bolesti. Te faktore dijelimo na dvije skupine: vanjski utjecaji i unutarnji biološki utjecaji.

Zauzmite se za sebe

Kada se govori o vanjskim utjecajima jako je važna sredina u kojoj osoba živi, njezin životni stil, okruženje, dinamika življenja, je li ta osoba kroz život imala traumatska iskustva, je li se izlagala ili se još uvijek izlaže rizičnim ponašanjima (odnosi se na zlouporabu alkohola ili drugih sredstava koje izazivaju ovisnost i sl ). Sama riječ unutarnji, biološki utjecaji upućuje nas na genetsku predispoziciju za nastanak mentalne bolesti. Kako će ovi faktori utjecati ovisi o bazičnoj strukturi osobnosti. Osoba koja ima jaču bazičnu strukturu lakše će se nositi sa stresovima, od nježnijih, krhkih osoba. No, i jedna i druga skupina osoba koje su se našle u nedoumici pri rješavanju nekih problema na koje nailaze u osobnom i profesionalnom životu, mogu potražiti savjetodavnu pomoć stručnjaka.

Stručnjaci su osobe raznih profila - liječnici, psiholozi, socijalni pedagozi, a znanje, vještine i kontinuirano učenje je njihova osobina. Ponekad su poteškoće prevelike za pojedinca i on sam uviđa da ih ne može sam savladati. Savjet je potražiti pomoć bez srama, zadrške ili razmišljanja što će drugi reći. Stručnjak će vas saslušati, dati savjet i biti podrška u zahtjevnim životnim razdobljima. Ponekad nas životne okolnosti uvedu u vrtlog problema kada nemamo snage, ne znamo kako ćemo dalje, hoćemo li se moći sami nositi s problemima. Potražite podršku jer to je samo prolazno razdoblje u vašem životu. Vi ste tada ranjivi, možda nedovoljno jaki, ali to ne znači da su problemi nerješivi.

Kao što uzmete tabletu protiv bolova kada vas boli glava, tako zatražite i podršku stručnjaka u situacijama u kojima se suočavate sa životnim problemima. Zauzmite se za sebe - budite asertivni, nađite vrijeme za aktivnosti koje vas vesele, vrijeme za opuštanje i druženje s dragim ljudima, a odmaknite se koliko je moguće od situacija koje su vam teške i psihički vas uznemiruju, ili se suočite s njima ako je to nužno. Promijenite način života, jer ne možete mijenjati druge, no možete mijenjati sebe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter