MEDITERAN U BOČICI

SVIJET BILJAKA U SRCU PULE: Par kapi timijana protiv bakterija, lovor za dezinfekciju, ružmarin za cirkulaciju i energiju…

Kako da budemo živahniji? Medira! Čašica je poput kilograma aronije jer je ružmarinska kiselina 50 puta jača od vitamina C i deset puta od vitamina E. Ružmarinska kiselina je najjači antioksidans, a Medira je napravljena od ružmarinske kiseline, meda i drugih biljnih ekstrakata, kaže Dubravka Orlić Bašlin

| Autor: Lara BAGAR
Mijo Miljak i Dubravka Orlić Bašlin godinama stvaraju paletu proizvoda (Snimio Duško Marušić Čiči)

Mijo Miljak i Dubravka Orlić Bašlin godinama stvaraju paletu proizvoda (Snimio Duško Marušić Čiči)


Svijet Dubravke Orlić Bašlin je svijet biljaka, otuda i naziv tvrtke a odnedavno i trgovine u središtu Pule. Sve je krenulo s uzgojem i proizvodnjom aromatičnog bilja koje je s godinama poprimalo novi život i udahnjivalo drugima neki novi život u drugom obliku, prvo kroz eterična ulja da bi danas tu funkciju pospješili ljekoviti eliksiri i isto takva kozmetika. Krenula je s lavandom 2008. godine te nastavila s ružmarinom, lovorom, čempresom, koromačem, smrikvom, kaduljom, smiljem, geranijem. Dakle, pravi je to svijet mediteranskih biljaka objedinjenih u proizvodima Fitarome.

U posljednje vrijeme zaokupile su je biljke usnatice (oblikom nalik usnama) ili kako nam ova diplomirana inženjerka agronomije stručno kaže, labiatae koji su iznimno bogati antioksidansima te su postali predmet njezina rada, posebice ružmarinska kiselina koja je 1956. prvi put ekstrahirana iz ružmarina.

- To je jedna molekula, polifenol, snažnog antioksidativnog kapaciteta. Antioksidansi hvataju slobodne radikale, neutraliziraju ih i na taj način štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, Alzehimera, Parkinsa… Iako ime aludira na zaključak da se ružmarinska kiselina nalazi samo u biljci istog naziva, prisutna je u lavandi, timijanu, menti, melisi, koprivi, bosiljku, origanu i, naravno, ružmarinu, priča Orlić Bašlin u mirisnom prostoru u centru grada koji je, veli ona, showroom njezina dugogodišnjeg istraživanja i rada s Mijom Miljakom, diplomiranim kemičarom i poslovnim partnerom.

Organsko i lokalno

Ulazak u maleni ljekoviti laboratorij više je od ulaska u bilo koju trgovinu koja mami agresivnim svjetlima i mirisima. Nenametljivo, opuštajuće, vrlo suptilno očarava mirisima Mediterana i ljekovitih tinktura, krema i tonika, a sve organsko i lokalno, ono što je danas na cijeni. Čitava proizvodnja ovdje je ekološka.

- Dosta smo reznica ubrali u prirodi te implementirali u stakleniku i presadili na polja, objašnjava Bašlin Orlić u trgovini u kojoj se te biljke nude u 200-tinjak proizvoda.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Paleta proizvoda je takva da svi članovi obitelji mogu ponešto pronaći za sebe, od hidrolata, eteričnih ulja, šampona, tonika, mlijeka za tijelo, mirisnih ulja sa štapićima, do vrhunske kozmetike i zdravih eliksira. Proizvode su kategorizirali i osmislili četiri brenda - Fitoaroma, RosaVita, Lisa Verde i Aromasept. Ovi posljednji su dezinficijensi za ambijente i površine. "To su biljni kompleksi koji se mogu koristiti i za primjenu u raznim prostorima, a naročitu su interesantni na životinjskim farmama. Funkcija je tih naših proizvoda da se eliminiraju štetni plinovi. Rezultat je do 30 posto veći prinos i živahne životinje", kaže Dubravka.

Ružmarinska kiselina

Lako za životinje, a što je s nama? Kako da mi budemo živahniji? "Medira", kratko će. Uzima elegantnu bocu i ulijeva sadržaj u čašicu. "Čašica je poput kilograma aronije jer je ružmarinska kiselina 50 puta jača od vitamina C i deset puta od vitamina E. Ružmarinska kiselina je najjači antioksidans, a Medira je napravljena od ružmarinske kiseline i meda", priča o zdravom napitku vrlo osvježavajućeg okusa.

- Mogu ga uzimati svi, od djece, odraslih, zdravih do bolesnih. Napitak sadrži tvari koje detoksiciraju, reguliraju šećer, daju energiju i pojačavaju imunitet. Osim toga, ružmarinska je kiselina izvrsna za poticanje i očuvanje kognitivnih funkcija, objašnjava Orlić Bašlin liniju RosaVita. Isti izdizajnirani lik djevojke sa stručkom ljekovitih biljaka u ruci pored DNA lanca krasi i liniju krema za lice Rosa. Anti-age, logično.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Gotovo svaka biljka ima svoj hidrolat i eterično ulje od kojih se prave masažna i funkcionalna ulja, za stopala, opuštanje, antistres, za osjetljivu kožu, za revitalizaciju i sportaše. Tu su macerati i tinkture. Macerati se rade u maslinovom ulju, a tinkture u alkoholu.

- Macerat od kantariona fantastičan je za njegu i zarastanje kože. Macerat od šipka bogat je vitaminom C. Tinktura kadulje pogodna je za ispiranje usne šupljine, protiv bolova, za sniženje temperature. Tinktura čempresa pogodna je za one koji imaju probleme s venama i kapilarima. Čempres je i psihološki antistres. Geranij regulira šećer u krvi. Par kapi timijana riješit će probleme s bakterijama. Lovor je najjači dezinficijens od naših biljaka, a i ružmarin je tu za cirkulaciju i energiju, objašnjava.

Raznolika svojstva bilja

Kreme za lice su od lavande i smilja, anti age su i protiv starenja. Tonici se prave od hidrolata i biljnih kompleksa.

- Svi hidrolati su dezinficijenti i svaka biljka ima neko svoje funkcionalno djelovanje. Tako lavanda opušta, djecu štiti od ušiju, mlade od bubuljica, a starije od nesanice. Ružmarin je dobar za energiju i dobro je, primjerice, hidrolatom ružmarina svako jutro pošpricati glavu i za muškarce nakon brijanja, a uz to je i smrikva i lovor, kao i komorač koji pomalo zategne kožu, priča o svojstvima biljaka i svako toliko špricne po zraku da osjetimo miris jer su sprejevi iz linije Lisa Verde na bazi hidrolata i eteričnih ulja za prostore, klimu, opuštanje, do onih za hlađenje i zagrijavanje mišića.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Svaka biljka ima i svoj šampon i sapun - ružmarin za cirkulaciju, čempres za masnu kosu, komorač za suhu i mješovitu kosu i afrodizijak za žene, lovor za perutanje i psorijazu te razne dermatitise. Inovativni su. Potvrđuju to i brojne nagrade. Osmislili su i sustav za kliničku aromaterapiju čiji su patent zaštitili. Funkcionira putem uređaja koji se aplicira u zdrave sobe. No, to nije kraj priče. Ona se nastavlja u Vodnjanu, gdje često organiziraju edukacije, prezentacije i evente na kojima se može, primjerice, probati pohana kadulja i fritule s mediteranskim biljem. Zdravo, mirisno i fino, njihova je deviza.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum