ŽENSKI ZMAJ

U trgovinama se počinje prodavati drvo života. Savjetujemo kako ga lijepo uzgojiti

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ovih se dana u tržnim centrima počinju prodavati sobne biljke, među kojima je najčešća dracena ili drvo života. Ova biljka je vrlo izdržljiva, pogotovu na sušu, a može narasti i do 6 m.

Idealna je za početnike. Dracaena ili u prijevodu s latinskog ženski zmaj, često se naziva i drvom života, što je proizišlo iz vjerovanja nekih plemena da duše odlaze u stabla nakon smrti. Samo jedna vrsta dracene se naziva drvo života i to Dracaena fragrans.

Dracena nije osjetljiva ni na kvalitetu zemlje, ali voli je pomiješanu s malo pijeska, zbog bolje drenaže. Ova biljka voli više temperature, a osjetljiva je na one niže od 15 °C.

Ljeti podnosi vrućinu do 26 °C. Ne voli mjesto u blizini izvora topline, presuh zrak i propuh, ali joj treba puno svjetla, no neizravnog sunčevog zračenja. Najviše joj odgovara mjesto uz istočni prozor.

Tijekom zime dracena miruje, pa treba smanjiti zalijevanje i prestati s gnojenjem. I inače je treba zalijevati samo kada je zemlja suha, jer ne podnosi vlažnu zemlju.

Obično je treba prorjeđivati kako bi se održao zdrav i bujan rast. Uklanjaju se najstariji, najmanji i osušeni listovi, a zatim i gornji dio biljke kako bi se stvorila ravnoteža između vrhova i korijena.

Prorjeđivanje se obično provodi jednom godišnje ili kada se biljka počne širiti preko svojih granica.

Ova biljka ima izrazito dug životni vijek, pa se može pomladiti odstranjivanjem oštećenog, osušenog ili neuglednog lišća u proljeće. Kod pomlađivanja biljke važno je i margotiranje, što se može smatrati i način razmnožavanja.

Biljka nije otrovna za ljude, iako duža izloženost sokovima može uzrokovati slabiju alergijsku reakciju, crvenilo ili svrbež. Ipak, jako je otrovna za kućne ljubimce, pogotovo za mačke koje se otruju žvakanjem lišća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini