VRTLARENJE KAO LIJEK

Smanjuje stres i anskioznost, povezuje vas s prirodom i utječe na raspoloženje: Isprobajte - ekoterapiju

| Autor: Portal NoviList.hr
(Foto: Pexels)

(Foto: Pexels)


Zdravstvena ustanova u Cornbrooku započela je s prepisivanjem "vrtlarenja" ljudima koji se bore s anksioznošću i depresijom

Mnogi su vrtlari već upoznati s osjećajima koje u čovjeku mogu izazvati ruke uprljane zemljom, briga za biljke, a zatim gledanje kako iz gotovo ničega - raste prekrasan cvijet. Da je to odličan osjećaj, prepoznalo je i britansko zdravstvo koje, kako javlja Guardian, sve više uzima u obzir biljke kao sredstvo pomaganja ljudima koji se bore s problemima mentalnog zdravlja. 

Zdravstvena ustanova u Cornbrooku započela je s prepisivanjem "vrtlarenja" ljudima koji se bore s anksioznošću i depresijom. Pacijentima se daju biljke za koje će se brinuti, a iste se kasnije sade u zajednički vrt ustanove - mjesto gdje se svi mogu družiti i jačati društvene odnose. 

Slično rješenje postoji i na jugu Londona (Sydenham Garden) koji se koristi za terapeutske seanse. "Istraživanja pokazuju da vježbe na otvorenom ili 'ekoterapija', dakle hodanje i vrtlarenje, imaju pozitivne posljedice na dobrostanje čovjeka i mogu biti efektivne poput andidepresiva u liječenju blage do umjerene depresije i anksioznosti", kaže Aimee Gee, iz udruge za mentalno zdravlje "Mind".

"Smatra se da je razlog tome kombinacija fizičke aktivnosti (za koju se zna da ima mnoge dobrobiti), stvaranje redovitih društvenih kontakata s ljudima (što može smanjiti osjećaj usamljenosti i osnažiti samopouzdanje), te okruženost prirodom, što može popraviti kompletno riješenje i osjećaj dobrostanja", dodaje za Guardian.  

"Boje, zvukovi i mirisi vrta, pojačavaju naše blagostanje, dok briga za vrt omogućuje zadovoljstvo zbog završenog zadatka i snažnije veze s prirodnim okolišom. Sve navedeno je povezano s poboljšanim samopouzdanjem i smanjenjem razine bijesa", objašnjava Gee.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum