DOHRANA BILJAKA

VRTLARENJE IZ KUĆNE RADINOSTI: Ljuske jaja - pomoć rajčici, paprici i patlidžanu

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Zalijevanjem biljaka čajem od ljuske jaja one se opskrbljuju kalcijem i kalijem, a pomaže i u podizanju pH tla. Kalcij je važan u razvoju korijena i liječi problem njegove nerazvijenosti te utječe i na kvalitetu plodova, jača strukturu stanične stjenke koja povećava i snagu cijele biljke. Također pomaže u borbi protiv bolesti i štiti biljke od toplinskog stresa

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcija u obliku kalcijevog karbonata. Osim njega, ljuska sadrži i druge važne hranjive tvari koje su potrebne biljci poput fosfora, magnezija, natrija, kalija, cinka, mangana, željeza i bakra. Na tlo pored biljaka se mogu stavljati cijele ili usitnjene ljuske, što je bolji i učinkovitiji izvor kalcija i drugih elemenata od onih grublje zgnječenih, savjetuju iz portala Agroklub. Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da korijen biljke apsorbira ljusku jajeta, preporuča se posipanje u jesen. Na taj će način hranjiva iz ljuske dospjeti u tlo do proljeća. One se mogu miješati i s drugim organskim tvarima ili ih prilikom sadnje možete staviti uz korijen kako bi biljke bolje napredovale. Rajčica je biljka koja posebno voli kalcij.

Međutim, puno bolji način za prihranu je priprema čaja od ljusaka. To je brz ekološki postupak kako bi biljkama navedena hranjiva bila dostupna.

Jeff Gillman, autor knjige The Truth About Garden Remedies piše o svom istraživanju u kojem je kuhao ljuske jaja u nekoliko šalica destilirane vode. Nakon vrenja ih je ostavio da se hlade u toj vodi 24 sata. Potom je odstajalu tekućinu poslao u laboratorij na ispitivanje, a rezultati su bili iznenađujući. Naime, porasle su koncentracije elemenata poput onih koji se inače javljaju u tragovima, a riječ je o natriju, fosforu i magneziju. Koncentracija kalcija je bila 4 mg, kao i kalija. Iako se 4 mg čini kao mala količina, treba uzeti u obzir da dolazi od samo jedne ljuske jajeta. Kuhanjem 10 ljusaka se definitivno može povećati koncentracija ovih pet elemenata što može utjecati na rast vaše biljke.

Djeluju na pH tla, korijen, plodove, štite od stresa...Kalij je drugi najznačajniji element koji treba biljkama poslije dušika. Poznato je da povećava toleranciju na sušu, boju i okus plodova, fotosintezu i snagu stabljike. Pomaže i u regulaciji vode te poboljšava sposobnost biljke da se suoči s temperaturnim oscilacijama.

Ovako pripremljen čaj osim što opskrbljuje biljku kalcijem i kalijem pomaže i u podizanju pH tla. Kalcij je važan u razvoju korijena i liječi problem njegove nerazvijenosti te utječe i na kvalitetu plodova, jača strukturu stanične stjenke koja povećava i snagu cijele biljke. Također pomaže u borbi protiv bolesti i štiti biljke od toplinskog stresa.

Za pripremu čaja treba vam 10 do 20 čistih ljusaka, a njihova količina ovisi o tome koliko snažnu otopinu želite napraviti. Ljuske zgnječite i usitnite te skuhajte u litri vode i ostavite da se hlade i odstoje u njoj 24 sata. To će dati dovoljno vremena biljnim hranjivima iz ljuske da se infuziraju u vodu. Nakon toga ju procijedite i spremna je za korištenje.

Pripremljeni čaj možete koristiti u vrtu ili za biljke u posudama, a trebate ga izliti na tlo ili supstrat. Prema Gillmanu, dovoljno je 4 do 5 ljuski po vrtnoj biljci. Za biljke u posudama smanjite tu količinu na 2 ili 3. Čaj ne treba primjenjivati često već u razmaku od jednog ili dva tjedna. Možete koristiti i vodu u kojoj ste kuhali cijela jaja. Dvije šalice ove vode po biljci također će biti dovoljne. (Agroklub)

Talog kave hrani biljke i štiti od štetnika

Osim čaja, ljuske se mogu miješati i s kavom koja je bogata dušikom, a ona će smanjiti kiselost tla i omogućiti mu prozračnost. Također ukoliko se posipaju usitnjene oko biljaka, odvratit će štetnike, pogotovo puževe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini