NAJNOVIJEVIŽINADA

REKREATIVNA UTRKA PARENZANA: Na startu se očekuje se više od 1.300 takmičara

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Glavni cilj Parenzane je omasovljenje biciklizma kao rekreacijskog sporta (Mirjan RIMANIĆ)

Kotizacija za sudjelovanje na Parenzani iznosi 50 kuna, a uključuje majicu, okrepu, ručak, medalju i suvenir. Prijave sudionika počinju u nedjelju 29. rujna u 7.30 sati i traju do 9.30 sati

Posljednje nedjelje u rujnu, 29. rujna, Turistička zajednica općine Vižinada organizira 24. po redu rekreativni biciklistički maraton Parenzana. Start je u 10 sati na trgu u Vižinadi, a kako je rekao predsjednik Turističke zajednice općine Vižinada, ujedno i općinski načelnik Marko Ferenac, maraton se ove godine vraća na staru trasu dugu 46,7 kilometara koja iz Vižinade vodi cestom prema Tičanu, Karojbi, Motovunu i Istarskim toplicama.

Pješačenje dugo čak 10 kilometara

Ondje je organizirana okrepa, a odande preko Livada i Ponte Portona vraća u Vižinadu. Posljednja dionica od Ponte Portona do Vižinade bit će otvorena za natjecanje, koje je prošle godine izostalo.

Budući da trasa nije zahtjevna njome mogu voziti i najmlađi, a onima kojim to bude potrebno, cijelo vrijeme utrke imat će osiguranje, medicinsku pomoć, policijsku pratnju i kombi "metlu" za sve one koji ne budu mogli nastaviti vožnju ili se žele malo odmoriti, pa kasnije nastaviti na nekoj drugoj dionici.

Osim maratona, predviđeno je i pješačenje trasom dugom 10 kilometara s posjetom lokalnim vinarima i maslinarima gdje se organizira okrepa. Pješaci će prolaziti dijelom trasom Parenzane, a dijelom pješačkim stazama u okolici Vižinade. Kotizacija za sudjelovanje na Parenzani iznosi 50 kuna, a uključuje majicu, okrepu, ručak, medalju i suvenir. Prijave sudionika počinju u nedjelju 29. rujna u 7.30 sati i traju do 9.30 sati. Nakon toga najprije će krenuti mini Parenzana za djecu predškolskog uzrasta, zatim u 10 kreće maraton, a zadnji startaju pješaci.

Valorizacija istarske povijesne baštine

Glavni cilj Parenzane je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u razdoblju nakon glavne turističke sezone i njeno produženje, te valorizacija i promocija prirodnih i kulturnih resursa područja središnje Istre pogotovo općine Vižinada. Posebno je to promocija i valorizacija povijesne baštine, odnosno nekadašnje željezničke pruge "Parenzana" koja je povezivala Trst i Poreč, kaže Ferenac, dodajući kako je maraton "Parenzana" prigoda da Vižinada natjecateljima i svojim gostima pokaže kako je nekadašnja trasa uskotračne pruge mjesto na kojem se može doživjeti idilična slika ovoga kraja.

- Parenzana se vozi pod motom "Put zdravlja i prijateljstva" što se godinama potvrđuje kroz sve veći broj sudionika koji sudjeluju na maraton i koji pedalirajući sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva, rekao je Ferenac, uz zahvale pokroviteljima ovogodišnje "Parenzane" županijskom Upravnom odjelu za turizam, Turističkoj zajednici Istarske županije, Općini Vižinada i brojnim sponzorima, a pogotovo glavnima "Lavandi Oklen" i Istarskim toplicama. Uz Turističku zajednicu Općine Vižinade, rekreativni maraton "Parenzana" u organizaciji sudjeluje i Biciklistički klub "Poreč".

Četvrt stoljeća

- Maraton je tijekom gotovo četvrt stoljeća održavanja postao važna tradicija Vižinade, a svake godine okuplja veliki broj biciklista, ali i pješaka. Lani je na Parenzani sudjelovalo oko 1.300 rekreativaca iz šire regije Istre, Hrvatske, Slovenije Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih prekomorskih zemalja, a ove se godine očekuje još i veći broj sudionika, rekao je Ferenac, dodajući kako je lani bilo više pješaka, nego biciklista, što je, po njegovom mišljenju, zacijelo i naznaka nekakvih drugačijih trendova u outdoor aktivnostima.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam