NAJNOVIJEBICIKLISTIČKI MARATON

POGLEDAJTE VELIKU FOTO GALERIJU / PARENZANA: Trasom kojom je nekad vozio vlak DANAS VOZILO I PJEŠAČILO ČAK 916 REKREATIVACA

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Danas je održan je 24. po redu rekreativni biciklistički maraton "Parenzana". Trasom dugom 46,7 kilometara koja iz Vižinade vodi cestom prema Tićanu, Karojbi, Motovunu, Istarskim toplicama, Ponte Portonu s povratkom u Vižinadu krenulo je 475 biciklista rekreativaca iz raznih krajeva Istre, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke te Bosne i Hercegovine.

Prije njih ulicama Vižinade krenulo je 30 polaznika Dječjeg vrtića iz Vižinade. Nakon gotovo dva sata vožnje prvi je ciljem prošao Paolo Baldaš iz Vižinade koji je ujedno i pobijedio u kategoriji vozača do 19 godina.

U istoj kategoriji drugi je bio Deni Kernjus iz Tara, a treći Mauro Filčić iz Rijeke. U kategoriji muškaraca od 20 do 29 godina prvi je bio Martin Legović iz Baderne, drugi Diego Žučić iz Poreča, a treći Andrea Venier iz Kaštelira.

Parenzana (M. MIJOŠEK)

U muškoj konkurenciji do 30 do 49 godina najbolji je bio Bojan Rafaj iz Rijeke, za njim je bio Andrej Đurđević iz Marušića, a treće je mjesto zauzeo Marko Mahne iz Kaštelira.

U kategoriji muškaraca od 50 do 69 godina najbolji je bio Bruno Šegon iz Motovuna, drugi je bio Valdi Kostadina iz Labina, a treći Riko Rižnar iz Slovenije.

U skupni muškaraca starijih od 70 godina najbolji je bio Karl Strueger iz Austrije, za njim Bruno Kotiga iz Motovuna, a na treće mjesto plasirao se koji u rodni kraj na biciklističko druženje dolazi iz Clevelanda u Ohiju.

Žene su nastupile u dvije kategorije i to do 39 godina i starije. U prvoj kategoriji prava je bila Matija Kalčić iz Pule, druga Edita Papa Dukić iz Bribira, a treća Matea Močibob iz Vižinade. U drugoj prava je bila Morena Štokovac iz Umaga, a druga Natali Sergio iz Lindara.

Na otprilike pola puta u Isarskim toplicama za bicikliste je organizirana okrepa, a nakon toga su se preko Livada i Ponte Portona vratili u Vižinadu. Posljednja dionica od Ponte Portona do Vižinade bila je otvorena za natjecanje.

Parenzana (M. MIJOŠEK)

Budući da trasa nije zahtjevna vozili su i mnogi mlađih uzrasta uglavnom u pratnji roditelja. U slučaju da je nekomu bilo potrebno, cijelo vrijeme utrke na vozače je pazilo osiguranje, a bila je tu i medicinska pomoć koja srećom nije imala posla.

Osim biciklističkog maratona, održano je pješačenje trasom dugom 10 kilometara s posjetom lokalnim vinarima i maslinarima gdje se organizira okrepa. Pješaci, njih 441 prolazili su dijelom trasom Parenzane, a dijelom pješačkim stazama u okolici Vižinade.

Cilj biciklističkog maratona Parenzane je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u razdoblju nakon glavne turističke sezone i njeno produženje, te valorizacija i promocija prirodnih i kulturnih resursa područja središnje Istre pogotovo općine Vižinada.

- Posebno je to promocija i valorizacija povijesne baštine, odnosno nekadašnje željezničke pruge "Parenzana" koja je povezivala Trst i Poreč, kaže općinski načelnik Marko Ferenac, zadovoljan što je na ovogodišnjoj "Parenzani" sudjelovalo 11 biciklista i pješaka iz Bernbeurena u Bavarskoj, općine koja je zbratimljena s Općinom Vižinada.

Parenzana (M. MIJOŠEK)

Upravo je za inozemne goste maraton "Parenzana" lijepa prigoda da vide i dožive trasu nekadašnje uskotračne pruge kao mjesto s kojeg se može doživjeti idilična slika ovoga kraja.

Parenzana se vozi pod motom "Put zdravlja i prijateljstva" što se godinama potvrđuje kroz sve veći broj sudionika koji sudjeluju na maraton i koji pedalirajući sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva, kaže Ferenac i dodaje kako ovogodišnja "Parenzana" održana iz potporu županijskog Upravnog odjela za turizam, Turističke zajednice Istarske županije, Općine Vižinada, ali brojnih sponzorima, a glavni su "Lavanda Oklen" i Istarske toplice.

Uz Turističku zajednicu Općine Vižinade, rekreativni maraton "Parenzana" organizirao je Biciklistički klub "Parenzana" iz Vižinade, a sve protekne kako je zamišljeno brinulo je 60-tak volontera i volonterki iz Vižinade.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam