KRENIZDRAVO.HR

OSJEĆATE GLAVOBOLJU U POTILJKU? Evo što znači i kako si pomoći!

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pixabay)

(Pixabay)


Glavobolja u stražnjem dijelu tenzijske je prirode i nastaje zbog napetosti koju uzrokuje kontrakcija vratnih mišića

Kad je riječ o bolovima u vratu i potiljku, često se zna čuti da “boli mali mozak”, ali to je netočno jer mali mozak (kao ni veliki) nema receptore bola. U ovom slučaju, bol je reakcija živaca zbog mišićnih, živčanih i koštanih okolnosti.

Glavobolja u potiljku jedna je od najčešćih dijagnostičkih i terapijskih problema s kojima se liječnici suočavaju. Uzroci njezine pojave proučavaju se već desetljećima, a među najranijim nalazima objavljenim u časopisu Archives of Neurology & Psychiatry, čini se da su psihogeni uzročnici (npr. emocionalni stres) najučestaliji kod glavobolje u potiljku.

Najčešći uzroci glavobolje u potiljku su neprirodno držanje glave, stres i zategnuti vratni mišići. No, uzrok se može kriti i u disfunkciji vratnih kralježaka, nedostatku sna, naprezanju očiju i nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

Bolovi u zatiljnom dijelu glave, iako mogu biti uporni i neugodni, nisu opasni. Bol se može suzbiti analgeticima, ali konstantno uzimanje lijekova protiv bolova, bez otkrivanja pravog uzroka, stvara ovisnost i u konačnici ne rješava problem. U nekim slučajevima daju se injekcije za blokadu živaca. Ako se glavobolja u potiljku redovito pojavljuje, potrebno je obratiti se liječniku kako bi se utvrdile moguće promjene na kostima glave i vratnoj kralježnici.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum