PRIJAVE U TIJEKU

Organizirana šetnja pješačkom stazom kalića i bukalete

| Autor: Branko BIOČIĆ
Jedna od lokvi na stazi

Jedna od lokvi na stazi


Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja organizira u nedjelju 30. listopada besplatnu vođenu turu "Stazom kalića i bukalete“. Start je na nogometnom stadionu na samom ulazu u Nedešćinu u 10 sati. Obavezna je prijava zbog ograničenog broja sudionika. Prijave su otvorene telefonskim putem na 099/353-4223 ili putem e-maila na tzo.svetanedelja@gmail.com. Sudionicima se preporuča udobna obuća.

Ruta je Nedešćina - Klapčići - Soteti - Gorenji Kraj - Jurazini - Cerovac - Skabčica - Fažulini - Nedešćina. Spoj zelenog i plavog, staza je bogata kulturno-povijesnom baštinom i brojnim lokve, a nezaobilazni su i tradicionalna istarska kapljica i autohtona istarska jela. Pješačka staza, duga 10 kilometara, povezuje bogatu istarsku vinsku scenu i pitoreskne vinograde, nekoliko lokvi (kalića) važnih za očuvanje slatkovodnih staništa i njegovog biljnog i životinjskog svijeta te tradicijsku istarsku kuhinju. Staza obilazi rijetke izvore vode koji su ostali kao nezaobilazan dio istarske kulturne baštine. Važnost očuvanja lokvi (kalića) i njihovog bogatog biljnog i životinjskog svijeta dio je lokalne kulture istarskog kraja. Kalić Dužica, kalić Čiper, lokva Marguda i izvor Rupica samo su neki od rijetkih sačuvanih primjera slatkovodnih staništa. Početna i završna točka je Nedešćina. Staza je lagana, a predviđeno trajanje je dva i pol sata.

Projekt i promocija pješačke staze ostvareni su u partnerstvu Turističke zajednice Općine Sveta Nedelja i Općine Sveta Nedelja te uz financijsku podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater