PREPORUKA STRUČNJAKA

NE VOLITE VJEŽBATI? Ova tjelesna aktivnost vam može poboljšati zdravlje na više načina

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Hodanje 30 minuta svaki dan može poboljšati vaše zdravlje na više načina nego što biste očekivali. Ne samo da je hodanje fantastičan oblik kardiovaskularnog vježbanja niskog utjecaja, već može značajno poboljšati vaše mentalno i emocionalno zdravlje i pomoći u dolasku od stresa do sna, prenosi N1.

“Malo ljudi prepoznaje hodanje kao pravi trening. Možda je prelako, prečesto, previše ugodno ili previše opuštajuće da bi se smatralo ozbiljnim oblikom vježbanja”, kaže dr. Michael Lam, liječnik specijaliziran za prehranu i zdravo starenje. “Zapravo, najbolja stvar u ovoj divnoj aktivnosti je da je to jedna od najlakših vježbi koje možete raditi.”

Hodanje poboljšava zdravlje srca

Postoji razlog zašto je hodanje priznato kao jedan od najboljih oblika vježbanja za zdravlje srca. Nacionalna zaklada za srce Australije procjenjuje da hodanje 30 minuta ili više svaki dan zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjujući rizik od moždanog udara za nevjerojatnih 35 posto.

Osim toga, svakodnevno hodanje može vam pomoći u održavanju zdrave težine, metabolizma, krvnog tlaka i kolesterola u krvi, a sve to pomaže u održavanju zdravlja srca.

Hodanje smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Nije tajna da je vježbanje dobro istražen i dokazan način za smanjenje stresa. Hodanje oslobađa endorfine, kemikalije dobrog osjećaja u tijelu koja potiče stanje užitka poput smijeha i ljubavi. “Endorfini komuniciraju s receptorima u mozgu i donose osjećaj dobrobiti, povećano samopoštovanje, povećanu toleranciju na bol pa čak i osjećaj euforije koji se često naziva ‘trkačevom visokom'”, objašnjava dr. Lam.

Hodanje smanjuje depresiju

Istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost, uključujući hodanje, može smanjiti depresiju. Na primjer, studija na 121 ženi u postmenopauzi otkrila je da su one koje su hodale tri puta tjedno po 40 minuta imale značajno manje depresivnih misli.

Druga studija otkrila je da je čak i hodanje brzim tempom samo 2,5 sata tjedno povezano sa znatno manjim rizikom od depresije, u usporedbi s odraslima koji ne vježbaju.

Hodanje jača zglobove

Hodanje može igrati veliku ulogu u smanjenju razvoja i napredovanja osteoartritisa, oblika artritisa koji utječe na zglobove. “Vježbanje je odavno pokazalo svoje prednosti u liječenju i prevenciji osteoartritisa: Nedavna studija pokazuje da hodanje može ublažiti bol i usporiti napredovanje bolesti, piše Real Simple.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater