EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

KREĆITE SE S NAMA: Biciklom, pješke, zip-lineom - nije bitno, važno da se krećemo

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Na zip-line preko kanjona odvažili se i najmlađi (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na zip-line preko kanjona odvažili se i najmlađi (Danilo MEMEDOVIĆ)


Ovo je bila pretposljednja biciklijada u ciklusu "Jug na dva kotača" koji organiziraju TZ-ovi Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana, Marčane i Barbana. Zadnja je idućeg vikenda u Medulinu gdje sudionici koji budu imali četiri ili više pečata mogu preuzeti svoje majice

Predivan sunčan dan i ugodna temperatura zraka namamili su u subotu brojne Puljane i njihove goste da izađu van. Iako im to možda i nije bila namjera, time što su slobodan dan odlučili provesti u šetnji ili igri s djecom na otvorenom postali su dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti. Pula se 14. put pridružila europskim gradovima koji pod sloganom "Krećite se s nama!" potiču građane na aktivnosti i kretanje.

Po majicu u Medulin

Među onima, pak, koji su se aktivno uključili u Tjedan mobilnosti, u subotu su najrevniji, kao i uvijek, bili biciklisti. Njih 70-ak svih dobi sudjelovalo je u pretposljednjoj biciklijadi "Jug na dva kotača". Na nezahtjevnu stazu duljine 15 kilometara krenuli su od autokampa Brioni na Puntiželi, pa se preko Hidrobaze, Štinjana i uvale Zonki domogli otoka Katarina (na koji je bio dozvoljen pristup) gdje su imali kratki odmor.

Po povratku preko Štinjana i Punta Crista, na Puntiželi ih je čekao ručak. Ovo je bila pretposljednja biciklijada u ciklusu "Jug na dva kotača" koji organiziraju TZ-ovi Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana, Marčane i Barbana. Zadnja je idućeg vikenda u Medulinu gdje sudionici koji budu imali četiri ili više pečata mogu preuzeti svoje majice. Suorganizatori su Bike Spirit, KBBXS Adrenalina, SePe obrt za sport i SRK plus.

Tradicionalno, Europskom tjednu mobilnosti pridruže se i učenici Medicinske škole u Puli koji su prijepodne na pulskoj tržnici građanima besplatno mjerili krvni tlak i šećer u krvi. Odaziv je, kao i uvijek, bio velik, jer se za samo koju minutu napravi važan pregled.

Planinari na Ćićariji

Kao i uvijek kad im se pruži ta mogućnost, zaljubljenici u adrenalinska uzbuđenja pohitali su na Verudelu. Pulski speleolozi preko kanjona postavili su zip-line i građanima omogućili besplatnu vožnju, što su mnogi iskoristili, posebice djeca. Zip-line ili prečnica varijanta je žičare. Postavlja se noseći, uglavnom horizontalni konop, a po njemu se ili sam povlačiš, ili se pridržavaš, ili jednostavno kliziš. Vjerojatno zbog osjećaja sigurnosti koji pruža standardna sigurnosna oprema penjača i speleologa koja se koristi i za zip-line, mnogi se rado upuštaju u ovu avanturu, prije nego bi na bungee jumping ili nešto slično.

Dok su se jedni zabavljali raznim aktivnostima po Puli, 40-ak njih otišlo je na jednodnevni izlet, na Korita, s Planinarskim društvom "Elektroistra". Valjalo je dosta pješačiti, ali predivna Ćićarija i domaći ručak u Ročkom Polju sve su to uspjeli nadoknaditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of