DO 22. RUJNA

Danas i u Puli počinje Europski tjedan mobilnosti: U UTORAK LUNGOMARE ZATVOREN ZA PROMET, VRIJEME JE ZA ŠETNJU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


Na Giardinima je sajam cvijeća "Giardino", u Aquariumu na Verudeli za građane Istre ulaznice su upola cijene, Natura Histrica vodi na pješačenje Park šumom Šijana, a Pulapromet će preko lokalnih radiopostaja dijeliti beskontaktne kartice za autobus od 50 i 100 kuna

Europski tjedan mobilnosti počinje danas i u Puli, a programom pod nazivom "Mobilnost s nultim emisijama za sve" odvijat će se do 22. rujna. Slogan ovogodišnje manifestacije odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050., predstavljen u Europskom zelenom planu, a temom se želi i istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Dan bez automobila

Iz Grada Pule napominju da će radi Covida, sve aktivnosti biti reducirane. Manifestaciju čine tjedne aktivnosti, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti te "Dan bez automobila" u utorak, 22. rujna, kada će za promet biti zatvoren Lungomare od 7 do 15 sati.

Danas su na Portarati od 9.30 do 11 sati u organizaciji Društva distrofičara Istre bila izložena vozila za osobe smanjene pokretljivosti, a Zajednica tehničke kulture Pula i HAK Pula-Rovinj demonstrirat će sigurnu vožnju biciklom u prometu. PUI na trgu će predstaviti rad policije kroz biciklističku ophodnju, a kako se danas obilježava i Dan bez poginulih u prometu, tako će na prometnicama provjeravati brzinu kretanja, ispravnost vozila i ponašanje u prometu.

Europe Direct Informacijski Centar (EDIC) Pula i Istarska razvojna agencija danas na Portarati zainteresirane će informirati o EU-u te predstaviti projekte prekogranične suradnje Icarus i Mimosa, koji se odnose na promjene prijevoznih navika i multimodalnost (korištenje vlaka i bicikla).

Od danas do subote na Giardinima je sajam cvijeća "Giardino", a u Tjednu mobilnosti Aquarium Pula na Verudeli za građane Istre pripremio je popust od 50 posto. Aquarium u austrougarskoj tvrđavi otvoren je svaki dan, uključujući vikende i praznike, od 9 do 18 sati.

Natura Histrica pak organizira svakodnevno pješačenje Park šumom Šijana, u terminima od 9 do 10.30 sati te od 11.30 do 13 sati, uz prethodnu najavu na telefon 098/420-423. Tematska staza duga je oko četiri kilometra, obilazi špilju Šandalja, tvrđavu San Daniele te zone nebeskih labirinata i sunčanog sata.

Dozvoljeno je do 20 sudionika po grupi. Sve do 22. rujna Pulapromet će preko lokalnih radiopostaja dijeliti beskontaktne kartice za autobusni promet u vrijednosti od 50 i 100 kuna.

Zeleni fond grada

U petak od 9 do 12 sati na Narodnom trgu će biti postavljen informativni štand "Turneja dobra energija" u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), dok će u 10 sati na dječjem igralištu na Trgu žrtava fašizma sadnjom stabla biti označen početak jesenje obnove zelenog fonda Pule.

U nedjelju u 8 sati s okupljanjem u ulici Veruda ispod Doma umirovljenika "A. Štiglić" KRUPP-ovci kreću na pješačenje stazom "Koza", koja se najvećim dijelom proteže duž Verudele, dužine 6,5 kilometara. Završetak je na Bunarini uz besplatnu okrjepu za sudionike. KRUPP-ovcima će se pridružiti internist i kardiolog dr. Dalibor Cukon i medicinska sestra Luiza Kadum te neurolog dr. Mario Grbin, koji će sudionicima govoriti o važnosti kretanja za zdravlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini