DAN SREĆE

KOLIKO SU GRAĐANI HRVATSKE (NE)SRETNI LJUDI? Ne vole korupciju i nepoštenje, a vole teletinu, janjetinu i sarme!

Istraživanje koje sam provela nedavno uz ostalo i na temu sreće, pokazalo je kako, jednako i među muškarcima i među ženama gotovo svih uzrasta prevladava pesimizam i manjak vjere u bolje sutra te u vlastite potencijale, veli futurologinja Sanela Dropulić

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Uz Dan sreće (20. ožujka) koji se ove godine obilježava deseti put zaredom u svijetu pa tako i kod nas, s pravom se postavlja pitanje koliko su istinski građani Hrvatske (ne)sretni ljudi. Prema listi najsretnijih zemalja, Hrvatska se našla na 47. mjestu.

Sigurna država

Prema kriterijima UN-a po kojima se mjeri standard ljudi, a posredno i sreća, potrebno je promatrati: dostupnost pitke vode, dostupnost hrane, izostanak ratnog sukoba, pristup edukaciji, zdravstvenoj zaštiti i općoj sigurnosti zajednice u kojoj se živi, kao i mogućnost za stanovanje u zaštićenom objektu s krovom iznad glave.

Sve nabrojano itekako uživa velika većina građana Hrvatske, uz nepobitnu činjenicu – da je Hrvatska iznimno sigurna država, s niskom stopom kriminala (u odnosu na ostale države u Europskoj uniji te svijetu).

No, unatoč UN kriterijima za dobar standard, život i sreću - opet se sreća rijetko osjeti u posljednje vrijeme među građanima Hrvatske. Stoga je futurologinja Sanela Dropulić, idejna začetnica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr, specijalizirana za futurologiju, poduzetništvo i sociološke odnose, proučavala od siječnja 2021. do siječnja 2022. godine, uz ostalo i koliko su građani Hrvatske – sretni ljudi.

- Istraživanje koje sam provela nedavno uz ostalo i na temu sreće, pokazalo je kako, jednako i među muškarcima i među ženama gotovo svih uzrasta prevladava pesimizam i manjak vjere u bolje sutra te u vlastite potencijale. No, na poticaj u komunikaciji s optimističnim prizvukom dokazivanja da smo tvorci vlastite sreće, uz pozitivne misli i nerijetko djela, vrlo brzo građani Hrvatske obuhvaćeni u mom istraživanju bi budili u sebi osjećaj sreće, zadovoljstva i dobre volje što je dokazivalo da im nedostaje poticaja za zaokret prema većem samopouzdanju i prije svega vjeri u sebe, komentirala je Dropulić.

Nepoštenje

Izrazito negativno, u više od 74 posto slučajeva ispitanika, građani Hrvatske izražavali su se prema korupciji i nepoštenju, koji se, čini se, osjete gotovo u svakoj pori hrvatskog društva. Najviše ih boli kada se nepoštenje i korupcija otkriju u najvišim krugovima političke uprave. Građani Hrvatske izrazito su se pozitivno, više od 87 posto ispitanika, izražavali glede svoje ljubavi prema svojoj državi (po kriterijima ljepote, uspjeha u sportu, sigurnosti života, dostupnosti određenih dobara poput besplatnog školovanja), a dominantno im se sviđaju i izaziva osjećaj sreće - Jadran kao i hrvatska gastronomija (mlada janjetina s ražnja, teletina ispod peke, sarma, kulen, pršut, dalmatinska riba, fuži s tartufima, salenjaci, štrukle, kremšnite...)

Sve je to sastavom drugog dijela istraživanja, kojega je izravnim razgovorom na ulici, u kafiću, na stubištu, liftu, u čekaonici liječnika, u Zavodu za zapošljavanje, restoranu ili trgovinama, u čak 15 gradova u Hrvatskoj te u jednom slovenskom gradu proučavala futurologinja Sanela Dropulić. Istraživanje je obuhvatilo 981 osobu od 18 do 72 godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter