(Pexels)
Nutritivno vrijedno, povoljno i uvijek spremno za upotrebu, smrznuto povrće olakšava pripremu zdravih obroka čak i u najužurbanijim danima
Iako svi znamo koliko su svježe namirnice važne, ponekad su izvan sezone, brzo propadnu ili jednostavno nisu dostupne. Upravo zato nutricionisti sve češće preporučuju smrznuto povrće kao jednako zdravu, a nerijetko i nutritivno bogatiju alternativu.
Smrznuto povrće se, naime, zamrzava odmah nakon berbe, kada ima najviše vitamina i minerala, pa tako "zaključava" hranjive tvari i svježinu. Osim toga, duže traje, jednostavnije se priprema i često je povoljnije od svježeg.
Kada se povrće ubere, ono odmah počinje gubiti hranjive tvari, osobito ako dugo putuje do trgovine ili stoji u hladnjaku.
Kod smrznutog povrća taj se proces zaustavlja trenutnim zamrzavanjem, pa ono često sadrži više vitamina nego svježe koje stoji danima na polici.
Osim nutritivnih prednosti, tu su i praktične: ne morate ga guliti ni sjeckati, ne kvari se brzo i uvijek ga imate pri ruci za brzi obrok.
(Pexels)
Bogat izvor vitamina C i K, vlakana i antioksidansa. Smrznuta brokula zadržava svoju boju, teksturu i okus, te je idealna za variva, wokove ili kao jednostavan prilog.
Smrznuti špinat sadrži obilje željeza, kalcija i vitamina A i K. Dolazi već opran i nasjeckan, pa ga možete dodati u smoothie, juhu, tjesteninu ili omlet bez dodatne pripreme.
Jedno od najzahvalnijih povrća za zamrzavanje. Bogat je biljnim proteinima, vlaknima i vitaminom B1, a kuha se za svega nekoliko minuta. Odličan je dodatak rižotima, tjesteninama ili kao jednostavan topli prilog.
Crvene, žute i zelene paprike prepune su vitamina C i beta-karotena. Smrznute zadržavaju svoju svježinu i hrskavost te su savršene za pečenja, umake ili brze stir-fry kombinacije.
(Pexels)
Još jedan favorit među smrznutim povrćem. Odličan je izvor vlakana i vitamina C, a može se koristiti u juhama, pireima ili kao niskougljikohidratna zamjena za rižu.
Ako volite praktičnost, smrznute mješavine su idealne jer u jednoj vrećici dobijete raznobojan miks vitamina i minerala. Birajte one koje sadrže razne boje (mrkva, grašak, kukuruz, grah) jer raznolikost znači i širi spektar hranjivih tvari.