PRIMJENJIVA NUTRICIJA

DOKTORICA KREIRA ZDRAVE RECEPTE: Alkalni recepti sa znanstveno dokazanim namirnicama koje jačaju imunitet

| Autor: Dr.Lejla Kažinić Kreho MD MSc Nutr.Founder Doctor Nutrition Bar & Nutrition Diagnostic Center dr.Kažinić Kreho Member of the British Nutrition Society


Donosimo recepte za napitak od kivija i jabuke koji smiruje i donosi dobar san. Ne zaboravite zelenu fritaju - alkalnu hranu koja podržava imunitet kao i zeleni smoothi s borovnicama. Za dobar imunitet preporučuje se i kefir s kurkumom, chia sjemenkama i bobičastim voćem. Neizostavan je i čaj protiv svih viroza

Prošlo je čitavo 20. stoljeće dok znanstvenici napokon nisu priznali da je baš hrana snažno sredstvo koje može utjecati na naše sveukupno zdravlje. Zdrava hrana zasigurno je najekonomičniji, najsigurniji i najpristupačniji lijek. Reumatoidni artritis, dijabetes, hipertenzija, pretilost, Alzheimerova bolest, razna psihološka stanja, imuni sustav… u izravnoj su vezi s onim što stavimo u svoje tijelo.

Mnoštvo znanstvenih istraživanja potvrđuju snagu određene vrste hrane. Ako se određena terapeutska hrana unosi često, može se smanjiti sintetska terapija, a ponekad i ukinuti. Stoga kada god se odlučite za namirnicu koja ima terapeutsko djelovanje na vaše stanje ili bolest, a istodobno uzimate sintetsku terapiju, obavijestite svoga liječnika!

Sok od kivija i jabuka

U kliničkoj nutriciji poznajemo dva pojma – principe nutricije (principles of nutrition) i primjenjivu nutriciju (applied nutrition). U prošla dva broja sam na temelju principa kliničke nutricije savjetovala koje bi namirnice i zašto trebali konzumirati češće tijekom ove pandemije no danas vas vodim kroz apliciranu nutriciju, odnosno kako bi vaš terapeutski recept trebao izgledati .

Hrana koja smiruje

Birajte hranu koja smiruje. Napitak za dobar san preuzet je iz knjige Antiageing prehrana dr. Lejla Kažinić Kreho. Ovih dana mnogi osjećaju neizvjesnost, uznemirenost, strah te stoga predlažem jedan napitak za dobar san koji značajno utječe na zdrav imuni sustava. Znate da kivi sadrži dva puta više serotonina od rajčice, visoku količinu folata, niži GI (glikemijski indeks), biljna vlakna. Prema istraživanju sponzoriranom od proizvođača kivija, a koje je trajalo četiri tjedna, sat vremena pred spavanje dva komada kivija poboljšava san i dužinu sna bez buđenja na sedam sati.

No ja sam kivi u ovom napitku kombinirala sa zelenom jabukom koja zbog visoke razine vitamina B6 umanjuje stres i promovira dubok san.

Potrebne su dvije zelene jabuke, dva kivija. Koristeći sokovnik napravite sok od navedenih sastojaka.

Alkalna hrana

Jedite alkalnu hranu i vitamin D. Zelena fritaja je superkombinacija jaja s rikulom, špinatom ili blitvom - alkalnim povrćem koje ima gorkast i lagano slankast okus što umanjuje apetit te pomaže reguliranju zdrave tjelesne težine. Ovih dana može vrlo lako doći do energetskog suficita.

Navedeno je jelo bogato folatima, dobar je izvor željeza, vitamina C, vitamina K, bogato je mineralima kalcijem i magnezijem za koje je poznato da smiruju. Zelena fritaja je izvrsna u nutritivnoj terapiji hipertenzije. Jaja sadrže ključne nutrijente poput visoko kvalitetnih proteina koji podržavaju jak imuni sustav, zahvaljujući idealnom balansu amino kiselina, vitamina skupine B i to naročito vitamina B12, vitamina A i sada važan super vitamin D, zatim vitamin E, vitamin K, minerale selen i cink.

Probiotik s borovnicama

Jaje srednje veličine sadrži oko 75 kalorija te čak i oni na nisko kolesterolskim jelovnicima mogu tolerirati jedno jaje na dan. Vegani će jaja zamijeniti tofuom (u receptu koristite mekani tofu) koji je izvrstan izvor proteina, bogat nutrijentima koji potpomažu imuno sustav poput selena, kalcija, željeza i mangana. Peršin sadrži snažni antioksidans apigenin koji prema istraživanjima regulira imuni sustav tako da umanjuje upalne stanične procese dok istovremeno štiti. Stoga je i količina peršina u receptu pojačana!

Recept za zelenu fritaju

Za jednu osobu potrebno je dva jaja iz ekološkog uzgoja ili 150 grama mekanog tofua za vegane. Zatim pola jušne žlice kokosovog ulja, pola malog crvenoga luka, nasjeckan jedan česan češnjaka, jedna šaka nasjeckanoga svježeg špinata ili mlade blitve, jedna šaka rikule, dvije jušne žlice svježega peršina krupno nasjeckanog, četvrtina čajne žlice kurkume, crni papar.

U zdjeli razbijte jaja, posolite, popaprite, dodajte kurkumu, dodajte luk, nasjeckani češnjak i špinat te dobro izmiješajte.

U dobro zagrijanu tavu ulijte ulje ili kokosov maslac te dodajte smjesu s jajima. Promiješajte i ostavite 3-4 minute da se ispeče na srednjoj temperaturi. Izručite sadržaj tave na ravan tanjur te fritaju preklopite kao palačinku. Pospite svježim nasjeckanim peršinom. No možete dodatno još isjeckati i svježi bosiljak ili korijander. Služite sa zelenom salatom s narezanim avokadom koji je bogat zdravim mastima.

Zeleni berry chia smoothie

Za jačanje imuniteta priredite alkalni zeleni berry chia smoothie. Beta glukan iz zobi je prirodan polisaharid koji ima stimulativno djelovanje na imunitet. Uz alkalno povrće borovnice su super antioksidans voće koje "puca" vitaminima A, C i E! U prošlom broju sam istaknula važnost vitamina C i preporučenu dozu kao pripravak. Moje mišljenje je potvrdilo i najnovije istraživanje iz New Yorka koji tretiraju vitaminom C pacijente zaražene koronavirusom.

Zeleni smoothie

Potrebno je 200 mililitara non dairy mlijeka (ne kravlje mlijeko zbog prevencije stvaranja sekreta!), zatim 50 grama vode, dvije jušne žlice zobenih pahuljica, dvije jušne žlice borovnica, pola žlice cimeta, žlica meda (opcija), banana, 2 šake blitve ili špinata. Sve stavite u mikser te izmiksajte. Čajnu žlicu chia sjemenki pospite   po vrhu smoothija.

Zlatni Probiotik Pot

U prošlom broju sam istaknula važnost zdravog gastrointestinalnog sustava u kome se stvara preko 70 posto imunih stanica kao i važnost unosa prebiotika i probiotika! Stoga donosim recept sa kefirom kao jednim od top probiotika iz hrane. Veganima je preporuka miso pasta kao izvrsna fermentirana hrana kao i kimchi. Kefir je moćan probiotik koji se sastoji od živih bakterija koje čine naš probavni sustav snažnim u kome već žive milijarde bakterija. Probiotici koje unosimo iz zdravih namirnica kao što je kefir omogućavaju da dobre i loše bakterije budu u zdravoj ravnoteži. U ovoj kombinaciji je s antiviralnom kurkumom. U znanstvenim ispitivanjima na miševima dokazali su da kurkuma zaustavlja metastaze na plućima i pomaže kod karcinom dojke. Može pomoći u proizvodnji taksola, kemoterapeutskoga lijeka kod karcinoma dojke koji bi bio djelotvorniji, a manje toksičan. Kurkumin - superzdrava tvar iz začina kurkume olakšava detoksikacijski proces u jetrima, odnosno uklanjanje toksina, što naravno znači efikasnije oslobađanje tijela od lošega LDL kolesterola. Uz to su dodane još i chia sjemenke bogate omegom 3 uz vitamin C čime je bogato bobičasto voće.

Probiotik s borovnicama

Potrebno je 120 grama kefira, pola čajne žlice kurkume, čajna žlica meda (opcija), jušna žlica chia sjemenki, svježe ili zaleđene maline i borovnice, malo svježe mente.

U blender stavite kefir, kurkumu, med i chia sjemenke te izblendajte oko 20 sekundi. Prebacite u staklenu posudu i po vrhu stavite bobičasto voće i malo svježe mente. Neka odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

Antiviralni čaj

Redovito hidrirajte sluznicu gornjih dišnih putova antiviralnim čajem od kurkume, limuna , đinđera i cimeta.

Ranije sam istaknula zašto je sada važno da kontinuirano hidriramo sluznicu gornjih dišnih putova toplim napicima te isto tako istaknula važnost svih sastojaka u ovome antiviralnom čaju. Uz ovaj čaj moja preporuka bi bila da tri puta na dan žvačete komadiće svježeg đumbira te da praksu nastavite nakon ukidanja mjera karantene i naročito ako ćete biti prisutni na mjestima gdje će boraviti više ljudi!

Čaj od đumbira, kurkume, cimeta i limuna protiv virusa

U šalicu od 250 mililitara zakuhale vode stavite nekoliko listića - komadića svježe narezanog đumbira zajedno sa četvrtinom neprskanog limuna. Pustite da odstoji oko 15 minuta te po potrebi ga ponovno podgrijte. Dodajte prstohvat cimeta i četvrtinu čajne žlice kurkume. Probajte piti ovaj antiviralni napitak četiri puta dnevno.

Lejla Kazinić Kreho (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter