(Photo by Courtney Cook on Unsplash)
Hrana koju jedemo jedan je od najvažnijih čimbenika zdravlja, osobito kada je riječ o održavanju zdrave težine. Dok nas hranjive namirnice podržavaju u postizanju dobrobiti, mnoge popularne grickalice i deserti zapravo mogu usporiti metabolizam i dovesti do debljanja. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko posebno štetnih izbora koji mogu dovesti do tih problema, piše Index.hr.
Slatkiši, poput čokoladica i keksa, sadrže mnogo "praznih kalorija" koje negativno utječu na metabolizam. "Slatkiši poput čokoladica, peciva ili čak i gaziranih pića mogu usporiti metabolizam jer uzrokuju nagli skok šećera u krvi, nakon čega slijedi pad koji dovodi do umora i tromosti", objašnjava liječnik dr. Zeeshan Afzal za SheFinds.
Osim toga, visoka razina dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata može potaknuti razvoj kroničnih upala u tijelu. "Ove grickalice mogu uzrokovati upale jer visoke razine dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata također pridonose kroničnim upalama u tijelu", naglašava dr. Afzal, dodajući da je učinak sličan i kod zaslađenih napitaka.
Iako su popularne i praktične, mnoge žitarice za doručak pune su šećera i siromašne hranjivim tvarima. Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati ističe: "Mnoge žitarice za doručak sadrže puno šećera i nemaju nutritivnu vrijednost."
Redovita konzumacija takvih proizvoda može pridonijeti debljanju i povećanom riziku od kroničnih bolesti. Nanavati dodaje da je moguće pronaći zdravije alternative, ali pritom treba pažljivo čitati deklaracije i birati opcije s niskim udjelom šećera.
Sladoled je desert kojem je teško odoljeti, no krije visoku kalorijsku vrijednost i često velike količine šećera. Savjetnica za prehranu Joanna Wen upozorava: "Sladoled je bogat kalorijama i često sadrži velike količine dodanog šećera, što može dovesti do debljanja."
Uz šećer, mnoge vrste sladoleda sadrže i nezdrave masti, a dodatni preljevi i okusi donose još praznih kalorija. "Mnogi okusi sladoleda prepuni su praznih kalorija iz sirupa i drugih dodataka", napominje Wen, savjetujući da je bolje pronaći zdraviju alternativu za zadovoljavanje želje za slatkim.