Ilustracija (Pexels)
Visoka razina kolesterola često ne pokazuje nikakve simptome, ali može ozbiljno utjecati na zdravlje srca, donosi Index.hr. Nakupljanje masnoća u krvnim žilama povećava rizik od povišenog tlaka, srčanih bolesti i začepljenja arterija. Iako se na neke čimbenike rizika poput genetike ili dobi ne može utjecati, prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji.
Nutricionisti ističu da određene namirnice mogu pomoći u očuvanju elastičnosti arterija, smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od upala. Umjesto da se usmjerimo na ono što treba izbjegavati, stručnjaci savjetuju da se usredotočimo i na ono što možemo dodati u prehranu kako bismo zaštitili zdravlje srca.
Nutricionistica Amanda Sauceda navodi grah kao jednu od najvažnijih namirnica za zdravlje srca i probave. "Grah je jednostavna, pristupačna i svestrana namirnica koja može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i LDL-a, tzv. lošeg kolesterola", ističe za Parade. Osim što je bogat vlaknima, grah se lako uklapa u razna jela i pomaže u očuvanju zdravlja krvnih žila.
Zamjena zasićenih masti, poput kokosovog ulja, maslinovim uljem jedan je od najjednostavnijih načina za poboljšanje lipidnog profila. "Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti koje mogu smanjiti LDL i povisiti HDL kolesterol", objašnjava dijetetičarka specijalizirana za preventivnu kardiologiju Michelle Routhenstein. Također je bogato polifenolima koji djeluju protuupalno i podržavaju zdravlje krvnih žila.
Iako su sitne, chia sjemenke sadrže visoke količine vlakana i omega-3 masnih kiselina. "Otprilike 40 grama chia sjemenki ima oko deset grama vlakana i pet grama omega-3 masnih kiselina, što ih čini izvrsnim izborom za zdravlje srca", kaže Sauceda. Osim što pomažu u snižavanju upale i regulaciji kolesterola, vrlo su svestrane u pripremi hrane.
Konzervirani losos praktičan je način za unos omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa smanjenjem triglicerida i upalnih procesa u tijelu. "Ova vrsta ribe može pozitivno utjecati na stanje arterija", navodi nutricionistica Andrea Soares. Routhenstein također preporučuje unos masne ribe dva do tri puta tjedno kao dio kardioprotektivne prehrane.