Upozorenje nutricionista

Tri vrste mesa koje biste trebali izbjegavati ako pazite na tlak i kolesterol

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Zdravlje srca i krvnih žila uvelike ovisi o prehrambenim navikama, a meso koje redovito konzumiramo može igrati važnu ulogu u tom procesu. Iako je meso dobar izvor proteina i nekih esencijalnih nutrijenata, određene vrste – osobito one s visokim udjelom zasićenih masti i soli – mogu povisiti krvni tlak i razinu lošeg (LDL) kolesterola, piše Index.hr.

Razni nutricionisti upozoravaju da su upravo takve namirnice jedan od čimbenika rizika za razvoj srčanih bolesti. Važno je znati koje vrste mesa najviše opterećuju organizam i pokušati ih zamijeniti zdravijim alternativama. U nastavku su tri vrste mesa koje bismo, prema savjetima stručnjaka za prehranu, trebali izbjegavati ili barem ograničiti ako pazimo na krvni tlak i kolesterol.

1. Prerađeno crveno meso (npr. kobasice, hrenovke, salame)

Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, hrenovki i raznih salama često su bogati zasićenim mastima, solju i konzervansima koji mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje. Prema riječima stručnjaka, redovita konzumacija ovih namirnica povezuje se s povišenim krvnim tlakom, višom razinom kolesterola te povećanim rizikom od srčanih bolesti. Osim toga, aditivi koji se koriste u preradi mesa mogu dodatno opteretiti organizam i utjecati na metabolizam lipida.

Razni dijetetičari i nutricionisti ističu da ovakvo meso često dolazi u velikim porcijama, a uz to se često konzumira s drugim nezdravim namirnicama poput bijelog kruha ili masnih umaka. Sve to dodatno pojačava negativan učinak na krvne žile. Zamjena ovih proizvoda nemasnim proteinima poput piletine, leće ili ribe može značajno pomoći u kontroli krvnog tlaka i razine kolesterola.

2. Masna svinjetina (npr. vratina, carsko meso)

Svinjetina sama po sebi nije nužno loša, ali određeni dijelovi – poput vratine ili carskog mesa – sadrže izrazito visok udio zasićenih masti koje mogu povećati razinu LDL kolesterola. Stručnjaci upozoravaju da redovita konzumacija masnih komada svinjetine povećava rizik od stvaranja naslaga u arterijama, što dugoročno može dovesti do ateroskleroze. Također, ove vrste mesa često se pripremaju na način koji dodatno pojačava njihovu kaloričnost – prženjem, pohanjem ili pečenjem s puno ulja.

Visoka energetska vrijednost u kombinaciji s nezdravim mastima čini ih vrlo nepovoljnima za ljude koji imaju problema s tlakom ili kolesterolom. Umjesto toga, preporučuje se birati manje masne komade i pripremati ih kuhanjem ili pečenjem bez dodatne masnoće. Takve male promjene mogu imati velik učinak na zdravlje srca.

3. Pohano i prženo meso

Bez obzira na vrstu mesa, način pripreme igra ključnu ulogu u njegovu utjecaju na zdravlje. Pohanje i prženje mesa u dubokom ulju značajno povećavaju unos nezdravih masnoća, osobito trans masti i zasićenih masnoća koje negativno utječu na kolesterol. Stručnjaci ističu da takva priprema mesa može povisiti razinu LDL kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, čime se povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.

Osim toga, termička obrada na visokim temperaturama može dovesti do nastanka štetnih spojeva koji dodatno opterećuju organizam. Mnogi ljudi ovakva jela jedu uz priloge bogate solju ili rafiniranim ugljikohidratima, što dodatno pogoršava nutritivnu sliku obroka.

Iako ne moramo potpuno izbaciti meso iz prehrane, stručnjaci savjetuju da pažljivo biramo koje vrste mesa konzumiramo i u kojim količinama. Male promjene mogu imati velik utjecaj na zdravlje srca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter