Upozorenje liječnika

Ovaj popularni začin mogao bi smanjiti učinkovitost lijekova koje uzimate

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Cimet bi mogao smanjiti djelotvornost važnih lijekova, upozoravaju znanstvenici. Otkrili su da glavna tvar u cimetu, cinamaldehid, ometa način na koji tijelo razgrađuje i izbacuje lijekove. Riječ je o spoju koji cimetu daje prepoznatljiv miris i okus, a u tijelu aktivira receptore koji ubrzavaju razgradnju lijekova. To znači da lijek može djelovati kraće ili slabije nego što bi trebao, piše Index.hr.

Povremeno posipanje cimeta po zobenoj kaši ili u blagdanskim napitcima smatra se sigurnim, tvrde znanstvenici. Međutim, osobe koje uzimaju suplemente cimeta, koji sadrže znatno veće koncentracije spojeva iz kore cimeta, mogle bi biti izložene riziku.

Glavna znanstvenica, profesorica Shabana Khan, upozorila je: "Prekomjerna konzumacija može uzrokovati da tijelo prebrzo izluči lijek, čime se smanjuje njegova učinkovitost."

Utječe na 47 različitih lijekova

Cimet je već poznat po tome što može utjecati na barem 47 različitih lijekova, uključujući lijekove za razrjeđivanje krvi poput aspirina i varfarina, kod kojih može povećati rizik od krvarenja. Sada znanstvenici vjeruju da bi cimet mogao utjecati na još širi spektar lijekova, iako ističu da su potrebna dodatna istraživanja.

Cimet se u obliku dodatka prehrani najčešće koristi zbog tvrdnji da snižava krvni tlak i stabilizira šećer u krvi. Popularan je i među zagovornicima prirodne medicine, gdje se već stoljećima koristi zbog svojih navodnih ljekovitih svojstava. No, profesorica Khan istaknula je da vrlo malo istraživanja točno objašnjava učinak cinamaldehida, glavne aktivne tvari u cimetu.

"Važno je razumjeti kako se ta tvar apsorbira, metabolizira i s kojim tjelesnim receptorima reagira, da bismo znali kako utječe na lijekove koje ljudi svakodnevno uzimaju", dodala je.

Istraživanja sugeriraju da upravo cinamaldehid, prisutan u ulju suhe biljke, najviše doprinosi mogućim zdravstvenim koristima cimeta. Cimet sadrži i mnogo antioksidansa, a neka su istraživanja povezala njegov unos sa smanjenjem triglicerida, kolesterola i razine šećera u krvi, piše portal Healthline.

Cinamaldehid potiče razgradnju određenih lijekova u tijelu

Stručnjak za dugovječnost dr. Michael Aziz opisuje cimet kao jedan od "najkorisnijih začina" u svojoj rutini za zdrav i dug život. Vjeruje da može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, pozivajući se na laboratorijska istraživanja koja pokazuju da cimet može spriječiti stvaranje tau-proteina, nakupina koje se povezuju s ovom bolešću. Ipak, znanstvenici napominju da za ovu tvrdnju još nema dovoljno dokaza.

Upravo cinamaldehid predstavlja potencijalni rizik za osobe koje uzimaju lijekove jer potiče razgradnju određenih lijekova u tijelu. Znanstvenici također napominju da nije sav cimet jednak.

Ulje cimeta, koje se najčešće koristi u prehrambenim proizvodima i kozmetici, ne predstavlja značajan rizik. No kora cimeta, koja se prodaje kao začin, sadrži i visoke razine kumarina, tvari koja razrjeđuje krv. To može biti opasno za osobe koje već uzimaju antikoagulanse, lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi.

Suprotno tome, ulje cimeta koje se koristi zbog antibakterijskih svojstava, gotovo da ne predstavlja rizik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter