zdrave navike

Liječnik savjetuje uključivanje ovih namirnica u prehranu za bolje zdravlje crijeva

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zdrava prehrana važna je za opću dobrobit, a hrana koju konzumiramo ne utječe samo na tjelesnu formu, već i na naše unutarnje mikrobiome i imunološki sustav. Liječnik, epidemiolog i specijalist za zdravlje crijeva, Tim Spector, ovog je tjedna na svom Instagramu progovorio o tri načela koja ima na umu kada priprema obrok kako bi osigurao da pazi na svoja crijeva, prenosi index.hr.

1. Dodavanje dosta polifenola

Spector kaže da su to polifenoli, vrsta obrambene kemikalije u biljkama koja im daje svijetlu boju i gorak okus. Osim što štite biljke, polifenoli hrane naše dobre crijevne bakterije i ograničavaju rast loših bakterija.

Hrana koja sadrži polifenole uključuje:

  • bobičasto voće
  • kakao u prahu
  • začini
  • orašasti plodovi i sjemenke
  • masline i maslinovo ulje
  • grah
  • povrće, posebno artičoke, crveni luk, zeleni radič i špinat
  • proizvodi od soje, kao što su sojino brašno, sojin jogurt, tofu i sojino mlijeko.

2. Unos dovoljno vlakana

Prema profesoru Spectoru, više od 90 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu ne unosi dovoljno vlakana. On preporučuje konzumaciju orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, graha, voća i povrća kako bismo povećali unos vlakana.

3. Uključivanje fermentirane hrane u prehranu

Epidemiolog kaže da je trik s fermentiranom hranom jesti je malo i često. Za njega to znači miješanje kefira u preljeve za salatu, dodavanje kiselog kupusa i kimchija u sendviče, salate te na priloge juhama i varivima.

Dodao je da je istraživanje iz 2021. otkrilo da uključivanje fermentirane hrane može povećati raznolikost crijevnog mikrobioma.

Slijedeći ova načela, uključit ćemo mnogo različitih biljaka u svoju prehranu i poboljšati zdravlje crijeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater