(Pexels)
Ne izgledaju sve "zdrave" namirnice jednako prijateljski prema probavi. Iako se mnoge od njih često preporučuju zbog nutritivnih vrijednosti i benefita za zdravlje, liječnici i nutricionisti upozoravaju da neke popularne opcije mogu potaknuti nadutost, poremetiti probavu i ostaviti osjećaj umora.
Prepoznavanje namirnica koje izazivaju takve reakcije može pomoći u boljem očuvanju zdravlja crijeva i stabilnije razine energije, piše Index.hr.
Iako se često smatra zdravim izborom za doručak zbog zobi i orašastih plodova, granola kod nekih ljudi može uzrokovati nadutost i probavne smetnje. Mnoge industrijske verzije sadrže velike količine dodanog šećera i masnoća koje mogu opteretiti probavni sustav. Osobna trenerica i nutricionistica Alanna Kate Derrick ističe da su komercijalne granole često pune teško probavljivih orašastih plodova i sjemenki, što može izazvati neugodu kod osjetljivog želuca, piše SheFinds.
Aromatizirane varijante grčkog jogurta često sadrže dodane šećere ili umjetne zaslađivače koji mogu potaknuti nadutost. Osim toga, proces fermentacije može kod nekih osoba dovesti do stvaranja plinova. Derrick upozorava da čak i blaga osjetljivost na laktozu može izazvati grčeve i nelagodu, zbog čega su se, prema njezinim iskustvima, mnogi morali ranije povući s treninga.
(Pexels)
Iako su slatke žitarice popularan izbor za doručak, nutricionistica Lisa Richards navodi da one često sadrže rafinirane žitarice s malo vlakana i visokim udjelom šećera. Takav sastav može izazvati nagli porast i pad razine šećera u krvi, što doprinosi upalama, nadutosti i probavnim tegobama.
Velike količine šećera u tekućem obliku mogu dovesti do oscilacija šećera u krvi, što negativno utječe na probavu. Osim toga, smoothieji često nemaju dovoljno vlakana kakva se nalaze u cjelovitom voću i povrću. Derrick posebno ističe smoothieje s puno lisnatog povrća poput kelja, špinata ili celera, navodeći da konzumacija takvih napitaka na prazan želudac može izazvati bolne plinove i nadutost.
Iako se često smatra zdravim međuobrokom, suho voće ima koncentriraniji udio prirodnih šećera i kalorija. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorava da veće količine mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i izazvati nadutost. Također ističe da neka suha voća sadrže sulfite, konzervanse koji kod osjetljivih osoba mogu dodatno pogoršati probavne probleme i pridonijeti debljanju.