Stručnjaci tvrde

Banane prije guljenja obavezno operite. Evo zašto!

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu.

Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. No, što je s voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili avokada? Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba prati.

“Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate baciti”, rekla je za HuffPost direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, Tamika Sims.

“To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke.” I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti bolesti koje se prenose hranom. “Zbog toga sve namirnice treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.

Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Craigu, kad režete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu vjerojatnost. “Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide i voštani sloj.”

Zbog toga i glavni kuhar kulinarskih umjetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Joshua Resnick pere sve namirnice koje će narezati, čak i one koje se gule, poput mrkve ili luka. “Nikada ne znate kroz što su ti proizvodi prošli”, dodao je. “Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na tržnicu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača. Prema njemu, tekuća voda je sve što trebate za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent, a nikako ne treba koristiti izbjeljivače i proizvode za dezinfekciju, prenosi Večernji list.

“Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razrijeđenu otopinu octa od jednog dijela octa na četiri dijela čiste vode”, kaže Craig. “To će pomoći ubiti neke bakterije i neće ostaviti loš okus ili moguće opasne kemikalije na vašoj hrani.” Ako pak primijetite prljavštinu na proizvodima poput krumpira, stručnjaci savjetuju uporabu kuhinjske krpe ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum