BEZ STRESA

Godišnji odmor vam je gotov? Imamo par savjeta za povratak na posao i u svakodnevne aktivnosti

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Za mnoge ljude povratak u školu ili na posao nakon godišnjeg odmora može biti trauma: proveli ste dane opuštajući se, zabavljajući se, daleko od kuće i od posla ili školskih problema, zaboravili ste na nekoliko trenutaka na brige i tjeskobe.

Evo nekoliko savjeta kako da mirnije doživite trenutak povratka s godišnjeg odmora i da si date vremena da se ponovno naviknete na frenetične urbane ritmove:

1. Nemojte odmah žuriti na posao

Ako je moguće, dopustite si još nekoliko dana pauze i odmora između povratka kući i početka školskih ili radnih aktivnosti.

Ovi dani će djelovatikao tampon i ublažiti razorne učinke neposrednog povratka na posao ili u školu odmah nakon praznika.

Ako nemate tu mogućnost, pokušajte opet početi raditi ili učiti malosporijim i blažim tempom, barem na par dana, kako bi se mozak i tijelo navikli na ritmove koje ste imali prije odlazak na godišnji.

2. Nastavite s tjelesnom aktivnošću

Kada je um preplavljen mislima i brigama, rješenje može doći u vidu tjelesne aktivnosti.

Bavljenje sportom, odlazak u teretanu ili čak samo šetnje na otvorenom omogućit će vam da se živci i vaš um opuste, što će vam omogućiti da budete više usredotočeni na stvari koje su stvarno važne.

Nadalje, bitno je postupno se vraćati tjelesnoj aktivnosti nakon povratka s godišnjeg odmora – pogotovo ako ste se na odmoru prepustili lijenosti i jeli nezdrave obroke.

3. Prestanite s alkoholom i nezdravom hranom

Ako ste tijekom odmora malo pretjerali s alkoholom i nezdravom hranom (slatkiši, sladoled, pržena jela, pizza…), nemojte osjećati grižnju savjesti jer je i to način da se opustite i isključite.

Ipak, kada se vratite u grad, preporučljivo je vratiti se dobrim prehrambenim navikama koje ste imali prije polaska.

Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola, uvedite u prehranu svježe i sezonsko voće, povrće, hranu bogatu vlaknima kao što su cjelovite žitarice i mahunarke kako biste se vratili u formu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini