ZAGREB

Zagrebačka županija: U 17 osnovnih škola sadi se Gupčeva lipa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U 17 škola čiji je osnivač Zagrebačka županija, a koje su se odlučile imati eko vrtove, ovih se dana sade klonovi sadnice Gupčeve lipe kao dio projekta uređenja školskih eko vrtova.

 Projekt „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“ provodit će se u eko vrtovima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Županija, ogledni primjer vrta zasađen je u OŠ Rugvica.

 Za svaku školu uključenu u projekt Županija je osigurala pet tisuća kuna za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Škole će dobiti i digitalni priručnik kao metodičko-didaktički materijal koji će pomoći nastavnicima i učenicima u uspostavi eko vrtova, uzgoju, doradi i preradi bilja.

 Gupčeva lipa stablo je starije od 400 godina čije sadnice vegetativnim putem uzgajaju stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

 „Svaka jedinka predstavlja jedinstvenu poveznicu sa stablom Gupčeve lipe, živućim svjedokom poznate Seljačke bune. Institut već deset godina proizvodi klon sadnice, a svako stablo ima svoju svjedodžbu o podrijetlu“, rekao je Ivica Čehulić, voditelj odjele rasadničke proizvodnje, objavila je u petak Zagrebačka županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater