FIRENCA

Vinski prozori: Od eliminacije prekupaca do suzbijanja koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

I dok su Firentinci u 16. stoljeću od kuge padali kao muhe, oni preživjeli strah su utapali u vinu koje bi im doturili kroz male otvore na kućama. A oni, pak, svoju renesansu doživljavaju u doba koronavirusa. 

Ti mali "vinski prozori" mogu se vidjeti načičkani diljem toskanske prijestolnice uz ulaze u raskošne palače plemenitaša, odakle su bogate obitelji nekoć prodavale alkohol izravno žednim klijentima, predajući im boce iz ruke u ruku. 

S vremenom su ti otvori, samo 30 centimetara visoki i 20 široki, pali u zaborav. 

Vratili su se s pojavom pandemije jer su ih barovi počeli koristiti za posluživanje kave, sladoleda ili koktela. To je ugostiteljima omogućilo da privuku goste i pritom se pridržavaju pravila o održanju fizičkog razmaka. 

Prozori su iz vremena prije kuge. Stvoreni su na poticaj vladajuće firentinske obitelji Medici, kaže povjesničar Massimo Casperini. 

Slavna politička dinastija željela je promovirati poljoprivredu pa su ohrabrili velike firentinske zemljoposjednike da ulažu u maslinike i vinograde i obećali im porezne olakšice ako svoje proizvode prodaju izravno u gradu, objasnio je. 

Zemljoposjednicima je bilo dopušteno da prodaju samo vino koje sami proizvode i to ne više od 1,4 litre po kupcu. Ali tako su se riješili posrednika. 

"Običan puk je tako mogao kupiti vino po mnogo povoljnijoj cijeni nego od prekupaca", rekao je Casprini. Bilo je tu i velike zarade jer je tada konzumacija vina bila golema, dodao je. 

Le buchette del vino

Kasnije, u vrijeme kuge, pokazat će se da vinski prozori imaju i drugu veliku korist - socijalno distanciranje. 

"Prozor je bio zatvoren drvenom pločom, kupac bi došao i pokucao metalnom alkom, prozor bi se otvorio i prodavač bi uzeo praznu bocu i napunio je", rekao je Casprini. "To je značilo da nema izravnog kontakta".

Do danas ponovno je otkriveno 267 vinskih prozora u Toskani, od toga 149 u Firenci. "Bilo ih je mnogo više", kaže Casprini. 

"Gotovo je svaki zemljoposjednik imao jedan, ali mnogi su uništeni, naročito tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu". 

Dio ih je zazidan, ali mogu se uočiti po karakterističnim okvirima koji su ponegdje vidljivi na zidovima. 

Sada postoji i udruga "Le buchette del vino" ("Vinske rupe") koja prozore popisuje i ispod svake postavlja plakete. 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater