obolio svaki drugi

U EPIDEMIJI 1969./'70. Gripa na Puljštini u jednoj sezoni odnijela najmanje 70 života

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Koronavirus unio je nemir u društvo, zdravstveni alarmi su uključeni, među ljudima se osjeća psihoza. Ništa nas gore do sada nije moglo snaći!

Je li baš tako? Naša novinska arhiva pokazuje nam da smo se i previše uljuljkali u sigurnost i da smo zaboravili velike i snažne epidemije influence kakvima smo bili izloženi u prošlim desetljećima.

Liječenje u vlastitoj režiji

Na primjer, prije 50 godina, u zimi 1969./'70. Puljštinu je zakačila jedna od najjačih epidemija gripe. Glas Istre je u siječnju 1970. objavio da je nakon 40 dana od prvog gripoznog oboljenja umrlo već 70 građana Puljštine. A to je, pisalo je, više nego ikada ranije.

Prema podacima Epidemiološkog centra, broj građana koji su zatražili pomoć do 19. siječnja 1970. iznosio je 15.100, ali ta je brojka bila i 50 posto manja od broja stvarno oboljelih. Mali broj prijavljenih tumačilo se masovnim liječenjem u vlastitoj režiji. Glas Istre objavio je da je oboljelih 35 tisuća ljudi, odnosno svaki drugi stanovnik bivše općine Pula. A epidemija u vrijeme objave članka još nije bila gotova.

"Epidemija gripe 1969./1970. najsmrtonosnija je epidemija gripe u Puli dosad. Po svom obimu daleko je nadmašila po zlu poznatu gripu iz 1966. godine. Za ovu epidemiju karakterističan je velik broj komplikacija u obliku pneumonija, otitisa i veoma veliki letalitet", pisao je David Marijan Fištrović. Iznenadila je epidemija ne samo stanovništvo, nego i zdravstvene radnike, koji "ni ove godine nisu imali dovoljan broj mrtvog cjepiva".

"Na 70 tisuća stanovnika, koliko broji pulska općina, uspjeli su dobaviti samo 60 doza mrtvog cjepiva namijenjenog starijim i oboljelim osobama za koje gripa može biti katastrofalna", pisao je Glas Istre.

Zbog brojnih bolovanja nastali su i veliki problemi po pulsku privredu.

Oboljelo pola Uljanika

"Prema podacima iz Brodogradilišta 'Uljanik', u tom najvećem istarskom kolektivu registrirana su 2.122 oboljenja od gripe - ukupno je oboljelo više od 39 posto zaposlenih", pisao je Fištrović u Glasu Istre. Epidemiolozi nisu se usudili prognozirati daljnji ishod, ali su naveli da gripa pomalo jenjava. Prvih dana 1970. godine u prosjeku je bilo 100 dnevnih oboljenja, a do 19. siječnja taj je broj pao na 50-60 novooboljelih.

"Mada se u kampanji cijepljenja živim cjepivom Epidemiološki centar angažirao do maksimuma, trećom dozom ovog cjepiva građanstvo je cijepljeno u punom jeku epidemije što je imalo za posljedicu nedovoljno efikasnu zaštitu cijepljenih", objavio je Glas Istre 19. siječnja 1970.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter