IGRANJE NA SIGURNO

Stručnjak upozorava: Pušenje duhana i kanabisa povećava rizik od dobivanja koronavirusa

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Engleski stručnjak upozorava da pušenje kanabisa može još i više povećati rizik, prenosi Novi list.

Iz dana u dan, povećava se broj novooboljelih od koronavirusa pa je strah od širenja virusa danas rasprostranjen u cijelom svijetu. Studije su ranije upozoravale da pušenje može povećati rizik od virusa, a sada je jedan engleski stručnjak upozorio da pušenje kanabisa može još i više povećati rizik.

Naime, doktor Stanton Glantz iz UCSF Centra za istraživanje i obrazovanje o kontroli duhana rekao je: „Pušenje ne uzrokuje gripu. No, ljudi koji puše ili su izloženi dimu osjetljiviji su na bolest. Nema puno direktnih podataka o COVID-u, ali postoji mnoštvo dokaza da pušenje smanjuje imunološku funkciju u vašim plućima.

Ako pogledate dim kanabisa i usporedite ga s duhanskim dimom, nije to drugačije. Imate THC umjesto nikotina, ali čini se da imunosupresivni učinci nisu prije svega zbog nikotina".

Je li pušenje kanabisa uistinu tako loše?

Naime, još je 2012. godine "The Journal of the American Medical Association" proveo jedno od najvećih istraživanja o marihuani ikad. Namjera je bila otkriti je li pušenje kanabisa nepovoljno utjecalo na pluća. Zaključili su da pušenje jednom dnevno tokom sedam godina ne djeluje štetno na rad pluća. 

Ista studija sugerirala je da pušenje kanabisa može čak povećati kapacitet pluća. No, zdravstvena udruženja i većina liječnika zadržali su negativan stav o pušenju kanabisa. U veljači, neposredno prije nego što je počela pandemija, stručnjaci su naglasili: "Pušenje marihuane očito oštećuje ljudska pluća." Također su naglasili da to može naštetiti imunološkom sustavu.

Pušenje kanabisa često dovodi do simptoma sličnih onima koje imaju kronični pušači duhana. Vjerojatno je najbolje da se igra na sigurno u ovim vremenima. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum