DUBROVNIK

Sredozemna medvjedica viđena na dubrovačkom kupalištu Danče

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko- neretvanske županije izvijestila je kako je u četvrtak ujutro jedinka sredozemne medvjedice opažena na kupalištu Danče u blizini povijesne jezgre Dubrovnika.

To je  prva potvrđena dojava o ponovnoj pojavi ove vrste u tom akvatoriju.

Javna ustanova je dojavu i video snimku primila od odgovornog sugrađanina Danija Dilberovića, koji ju je sasvim slučajno uočio i snimio kamerom u 7,55 sati, za vrijeme snimanja ribolova.

„Javna ustanova primila je do danas više dojava o opaženoj sredozemnoj medvjedici (Monachus monachus) u području Dubrovačko-neretvanske županije i to na području posebnog rezervata u moru i području europske ekološke mreže Malostonski zaljev, kao i u području značajnog krajobraza Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble", naveli su iz Javne ustanove. Međutim, nitko, kako kažu, nije uspio jedinku sredozemne medvjedice snimiti, čime bi se službeno potvrdio njen nalaz i prisutnost.

"Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Republike Hrvatske”, istaknuli su iz županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Djelatnici Javne ustanove su, u suradnji s Udrugom BIOM, sudjelovali u monitoringu te vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se, osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale mogućelokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mlade.

Pozvali su i sve sugrađane, ali i posjetitelje Dubrovačko-neretvanske županije, koji provode vrijeme na moru, da im dojave ako uoče sredozemnu medvjedicu i po mogućnosti fotografiraju ili snime, te da jedinku ne uznemiravaju.

Sredozemna medvjedica najrjeđi je tuljan na svijetu i najugroženiji sisavac u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu.

Prema najpouzdanijim procjenama, na cijelom svijetu postoji manje od 700 jedinki, a na istočnom dijela Jadranskog mora su zabilježena samo povremena opažanja.

Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina, a narod ju je prepoznajući njenu dobru narav i vrednotu prozvao "morskim čovikom" ili morskim medvjedom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini