NA VALKANAMA

Postavljena skulptura morskog čovika za kojeg su Puljani jako vezani

| Autor: B. PETROVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Stalno imamo nove dojave, a zanimljivo je da su nam ribari, koji su nam prvi i najvrjedniji dojavljivači, znali u isto vrijeme javiti da je medvjedica viđena na istočnoj i zapadnoj istarskoj obali. Prema svemu tome vjerojatno je da oko Istre pliva više jedinki, a to nam potvrđuju i kamere postavljene po špiljama, navodi biologinja Jasna Antolović

Na plaži Valkane postavljena je danas skulptura sredozemne medvjedice, rad varaždinske umjetnice Lile Herceg. Postolje skulpture izrađeno je od otpada prikupljenog u Puli i Zagrebu, a sam kip napravljen prema ideji djelatnika kompanije Pernod Ricard Croatia, u suradnji s Gradom Pulom te Grupom Sredozemna medvjedica. Mlada umjetnica pojasnila je da je skulptura izrađena u nekoliko faza - od modeliranja modela od gline preko lijevanja od gipsa, a sama je medvjedica ukrašena plavim komadićima recikliranog stakla.

Smanjenje otpada

- Ovo je deveti Dan društvene odgovornosti Pernod Ricard grupe, takozvani Responsib'all day 2019. Ukupno 19 tisuća djelatnika u 86 zemalja na pet kontinenata na današnji dan ne radi, već sudjeluju u stotinjak održivih projekata čiji je cilj smanjenje otpada, kazao je direktor tvrtke Matjaž Toplak.

Maja Višnjić, predstavnica tvrtke zadužena za projekte društvene odgovornosti, pojasnila je da je ove godine namjera projekta bila otpadu dati novu svrhu da bi javnost upozorili na nužnost zaštite okoliša, ali i na ovog morskog sisavca koji je jedan od najugroženijih na planeti. Višnjić je predsjednici Grupe Sredozemna medvjedica, biologinji Jasni Antolović, uručila prigodnu donaciju od tri tisuće kuna.

Ova je biologinja upozorila na problematične rezultate najnovijih istraživanja prema kojima su u gotovo polovici uzoraka izmeta ove životinje pronađeni tragovi mikroplastike, što ukazuje na poraznu činjenicu da je riba kojom se ona, ali i mi hranimo, kontaminirana.

Antolović smo upitali jesu li, nakon što je 2014. uginula sredozemna medvjedica koja se zadržavala na pulskim plažama, viđeni novi primjerci ove rijetke životinje, na što nam je ispričala da je obdukcija jedinke i njena DNK analiza pokazala doista zanimljive rezultate.

Infekcija pluća

- Analizom smo nepobitno dokazali da je ona bila pripadnik takozvane Jadranske populacije, uz već postojeću Egejsku i Jonsku skupinu. Nadalje, obdukcija je pokazala da je Adriana, kako su je Puljani od milja zvali, uginula od teške infekcija pluća i to bakterijske, a dobro je da analiza dlake nije pokazala kontaminiranost teškim metalima, pojasnila nam je Antolović.

No, najzanimljivija stvar koju je obdukcija pokazala je da je pulska sredozemna medvjedica barem tri puta imala okot te je vrlo moguće da njeni potomci i dalje plivaju u blizini.

- Stalno imamo nove dojave, a zanimljivo je da su nam ribari, koji su nam prvi i najvrjedniji dojavljivači, znali u isto vrijeme javiti da je viđena na istočnoj i zapadnoj istarskoj obali. Vjerojatno je da oko Istre pliva više jedinki, a to nam potvrđuju i kamere postavljene po špiljama, navodi Antolović, dodajući da ih u cijelom Jadranu ima sigurno više od desetak, no točan broj nitko ne zna jer se medvjedice ne smiju mikročipirati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater