UGROŽENA VRSTA

Nedaleko Ližnjana viđena sredozemna medvjedica?

| Autor: Jasna ORLIĆ
Sredozemna medvjedica na Valkanama snimljena  20. travnja 2014 (Snimio Amir MUSEMIĆ)

Sredozemna medvjedica na Valkanama snimljena 20. travnja 2014 (Snimio Amir MUSEMIĆ)


Kupači na jednoj plaži kraj Ližnjana ugodno su se u više navrata ovih dana iznenadili kada su ugledali sredozemnu medvjedicu. Izronila je nakratko na stijenu u predvečerje, pogledala u njih simpatičnim očima. Dok su se oni snašli, uzeli mobitel da je snime, već je zaronila natrag. Još jednom su je primjetili nakon dva dana, također predvečer, kada je samo izronila s glavom, ali nije se penjala na stijenu.

Jeste li sigurni da je to baš medvjedica, pitam ih.

- Nema što drugo biti s onom svojom njuškicom s brkovima. Bila je dugačka oko jedan metar, rekao nam je Denis Meden.

Upit o sredozemnoj medvjedici uputila sam biologinji Jasni Antolović iz grupe "Sredozemna medvjedica" čiji članovi, mahom biolozi, sustavno istražuju i promatraju tu najugroženiju vrstu tuljana.

Potvrdila nam je kako je obdukcijom uginule Adriane, kako su je Puljani prozvali, utvrđeno da je imala tri poroda. Sredozemna medvjedica koja je viđena od Kamenjaka do Pule uginula je 2014. godine od infekcije. Jesu li njezini potomci živi i gdje obitavaju nije poznato. No, Jasna Antolović dobila je dojave da su jedinke sredozemne medvjedice viđene oko otoka Jerolima kraj Brijuna i na drugim lokacijama u Istri. Kao što je poznato ove su godine primijećene jedinke i kod Paga i Mljeta. Sredozemna medvjedica može živjeti i do 45 godina, koliko je najviše utvrđeno u Grčkoj.

Nove jedinke daju tračak nade da ovo ugroženo biće možda preživi pored ljudi i svih mogućih zagađenja mora koje proizvodimo.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni apelira na sve one koji se eventualno susretnu sa sredozmenom medvjedicom, da je ne uznemiravaju.Ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom