LJUBLJANA

Slovenija: apiterapeuti službeno postaju terapeuti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada ovog je tjedna donijela odluku o usvajanju profesionalnog standarda za zanimanje apiterapeut čime se potiče razvoj apiterapije, terapijske metode koja koristi pčelinje proizvode za održavanje i pomoć u jačanju imunog sustava i  ljudskog zdravlja.

Takva je odluka oduševila pčelare koji očekuju da će uskoro biti određen i katalog profesionalnih standarda, vještina i znanja potrebnih za kvalifikaciju apiterapeut-apiterapeutkinja, naveo je tim povodom Slovenski pčelarski savez (ČZS) koji okuplja oko 8 tisuća članova.
Sada profesionalni standard apiterapeute klasificira među zanimanja kao što su frizerske i ostale usluge za ljepotu i promicanje zdravlja, ali su ambicije slovenskih pčalera i veće.
Pionir moderne apiterapije u Sloveniji bio je liječnik Filip Terč  po kojemu je nazvan i moderni centar za apiterapiju koji djeluje u Mariboru, gdje su prije više godina već održani prvi tečajevi za apiterapeute.
Slovenski pčelari imaju velike planove za aktivaciju svojih pčelinjaka u  medicinske i gospodarske svrhe, osobito u sektoru apiturizma, te liječilišnog i wellness turizma, prenose slovenski mediji.
Očekuje se će apiterapeut budućnosti uz masiranje medom ili pružanje usluga gostima u pčelinjacima trebati znati i pružiti prvu pomoć u slučaju komplikacija nakon uboda pčele.
Apiterapija nije važna samo sa stajališta ljudskog zdravlja, već je prepoznata i kao jedan od potencijalno važnih dijelova slovenskog turizma, kazao je predsjednik slovenske pčelarske udruge ČZS Boštjan Noč.
Noč upozorava da je zbog pandemije slovenski turizam gotovo na koljenima, te da sadašnje stanje treba iskoristiti za razmišljanje o turističkoj budućnosti, pri čemu će važno mjesto u revitalizaciji turizma imati i pčelari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini