KOMBINACIJA SKULPTURE I PRODUKT DIZAJNA

PULSKI UMJETNIK ĐANI BULIĆ osmislio savršeno skrovište za omiljene kućne ljubimce NJEGOVE KUĆICE PRAVO SU MAČJE KRALJEVSTVO I REPREZENTATIVAN DIZAJNERSKI URADAK

| Autor: Lara BAGAR
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Znalci tvrde da su mačke po prirodi predatori kojima treba mjesto za skrivanje, igru, opuštanje i promatranje svog okoliša, a da ih se pritom ne ometa i ne vidi. Trebaju svoj kutak, svoje kraljevstvo koje je usput u čovjekovom kraljevstvu. Pulski umjetnik Đani Bulić to je postigao.

Za Đanija Bulića, pulskog kipara i dizajnera, jednom riječju umjetnika, krizna vremena uvijek su produktivna. Kada je svijet 2008. godine zahvatila ekonomska kriza, odnosno recesija, Đani se okrenuo kiparstvu. Skulpture su tada nastale kao potreba da se kreativno izrazi, reagira na novonastalu situaciju. One su kroz njega progovarale o njegovim unutarnjim stanjima koja su emotivni amalgam pronašli u monolitnim teškim zdanjima vrlo suptilne tematike.

I onda se 2020. pojavio Covid-19. Nitko ni u primisli nije mogao zamisliti da će pandemija jednog mutiranog virusa u samo nekoliko mjeseci izazvati najveću ekonomsku krizu još od vremena velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća. I opet je kriza u umjetniku pobudila kreativnost. Ovoga se puta okrenuo produkt dizajnu. Dani izolacije rezultirale su nevjerojatnim kućicama za mačke.

U tjednima u kojemu je vrijeme izgledalo kao jedna velika nedjelja u kojem je sve stalo i sve se odvijalo u četiri zida Đani je uočio da mačke trebaju mjesto za skrivanje, igru, opuštanje i promatranje svog okoliša te je osmislio savršeno skrovište za mai coona, zavodljivu mačku koju posjeduju on i njegova partnerica, dizajnerica i modna kreatorica Kristina Nefat, njegova vječna muza. Na neki je način to i logičan potez, jer ljubitelji životinja uvijek nađu razlog da odu jedan korak dalje u osmišljavanju načina da učine život svog voljenog ljubimca što ugodnijim i udobnijim.

Znalci tvrde kako su mačke po prirodi predatori kojima treba mjesto za skrivanje, igru, opuštanje i promatranje svog okoliša, a da ih se pritom ne ometa i ne vidi. Trebaju svoj kutak, svoje kraljevstvo koje je usput u čovjekovom kraljevstvu. I postigao je to. Luksuzan minimalistički promišljeni i moderno nastrojen dizajn. Oku ugodan vlasniku, a ambijentalno kućnom ljubimcu, u ovom slučaju raskošnom mai coonu.

Namjera dizajnera bila je da se predmet, u ovom slučaju kućica za mačku, prilagodi potrebama životinje, ali i da se bez problema uklopi u uređenje suvremenog doma. I u tome je uspio. Kućica za mačke, kaže Đani, nema ime već će mu je podariti vlasnik prema karakteru mace. To je više od kutka za ljubimce, ona je atraktivni komad namještaja, dekoracija koja oplemenjuje interijer ili eksterijer.

"Kućice za mačke, naravno, postoje. Ali nije to taj komad namještaja, nije to dio nečega što ćeš kupiti s mišlju gle to je tako lijepo da ću to moći ostaviti u nasljeđe. Opet nije to trend koji nestaje, nego nešto što živi kroz vrijeme", objašnjava.

Na njegov su rad i dizajnersko promišljanje, odnosno pristup oblikovanju predmeta utjecale dvije struje - veliki maestro Luigi Colani i Bang & Olufsen. "Gornji dio je Ikea, odnosno skandinavski dizajn, a ono dolje je Italija te nožice izgledaju kao da su od nekog kukca. Spojen je taj živi svijet sa tom neživom kućicom koji bi si svatko od nas želio priuštiti. Jer, ova kućica veseli", priča dok pokazuje svoj prototip izrađen od mediapana i čeličnih nogica. A upravo je ovaj dizajnerski uradak nastao iz potrebe da u tmurnim vremenima razveseli ljude i sebe.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater