NEW YORK

Originalni tekst McLeanove pjesme 'Vincent' na dražbi bi mogao postići milijun dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Originalni rukom pisani tekst pjesme "Vincent" Dona McLeana, posveta slikaru Vincentu van Goghu, u studenom će biti ponuđen na dražbi s procijenjenom vrijednošću od milijun dolara.

Stihovi pjesme, koja se nalazi na njegovu najprodavanijem albumu "American Pie", naškrabani su olovkom na zelenom papiru i glavni su predmet među kolekcijom koju čine stotine osobnih predmeta što ih američki kantautor prodaje putem aukcijske kuće Julien's Auctions.

“Odlučio sam se riješiti mnogih stvari", rekao je Reutersu 76-godišniji McLean. Među predmetima koji će oduševiti njegove obožavatelje je 25 gitara, njegov nakit, odjeća koju je nosio na pozornici i zbirka vintage satova.

Pjesma "Vincent" prvi je put objavljena 1971. godine, a počinje riječima "zvjezdana, zvjezdana noć" i nadahnuta je slavnim djelom nizozemskog slikara "Zvjezdana noć".

McLean je kazao da je tekst napisao gledajući upravo tu Van Goghovu sliku.

"U sebi sam rekao: Bože, znam što ću učiniti. Samo ću pogledati sliku 'Zvjezdana noć' i vidjeti govori li mi što. I gle čuda, gotovo je napisala cijelu pjesmu", ispripovijedao je kantautor.

“Vincent” je vjerojatno njegova najpoznatija pjesma nakon “American Pie”, čiji je tekst prodan na dražbi održanoj 2015. godine za 1,2 milijuna dolara.

Aukcija se održava od 11. do 13. studenog 2022. u Hard Rock Cafeu u New Yorku i online na stranicama aukcijske kuće Julien's Auctions. Dio prihoda od dražbe namijenjen je Zakladi Dona McLeana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of