Tanzanija:

Oporavak populacije slonova i nosoroga nakon okršaja vlasti s krivolovcima

| Autor: Hina

Populacija slonova i nosoroga u Tanzaniji počela se postupno oporavljati pošto je vlada te zemlje razbila organizirane zločinačke mreže koje organiziraju krivolov.

"Rezultat je to rada članova posebne radne skupine pokrenute 2016. čiji je cilj borba protiv krivolova divljih životinja. Zahvaljujući zajedničkom angažmanu populacija slonova povećala se s 43.330 u 2014. godini na više od 60.000", stoji u priopćenju tanzanijskog predsjedništva.

Broj nosoroga, koji spadaju u ugroženu životinjsku vrstu, povećao se sa samo 15 na 167 u posljednje četiri godine, stoji u izvješću. Tanzanijsko predsjedništvo populaciju nosoroga na popis ugroženih životinjskih vrsta stavilo je još prije 15 godina.

Populacija slonova godine 2009. se smanjila sa 110.000 na tek nešto više od 43.000 u 2014., podaci su iz 2015. Grupe za zaštitu životinja odgovornim za to smatrali su krivolovce. 

Naime, potražnja za slonovačom iz azijskih zemalja poput Kine i Vijetnama, rezultirala je porastom krivolova diljem Afrike. 

Turizam je glavni izvor zarade u Tanzaniji, najpoznatijoj po safarijima, plažama u Indijskom oceanu i planini Kilimandžaro.

Vlasti su priopćile da su prihodi od turizma prošle godine iznosili 2,5 milijarde dolara, a 2015. je ta svota iznosila 1,9 milijardi dolara. Izvijestile su i da je uglednu kinesku poslovnu ženu, poznatu kao "Kraljica slonovače" tanzanijski sud u veljači osudio na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja kljova više od 350 slonova u azijske zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum