LONDON

Najveća prikupljena kolekcija viskija mogla bi "pod čekić" za 10 milijuna dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Škotski aukcionari nadaju se da će sljedeće godine prodati 3900 boca rijetkog viskija za 10,3 milijuna dolara što je, tvrde aukcionari, najveća privatna kolekcija alkoholnog pića ikad stavljena na aukciju. 

Poslovni čovjek iz Colorada Richard Gooding, koji je preminuo 2014. u 67. godini, prikupljao je kolekciju viskija preko dva desetljeća. Redovito je letio u Škotsku i posjećivao aukcijske kuće i destilerije u potrazi za najrjeđim pojedinačnim sladovima. 

Voditelj aukcije u Pertshireu će pojedinačne boce viskija koje opisuje "savršenom kolekcijom" prodavati na dvije online aukcije sljedeće godine. U kolekciji je Macallan, najskuplji viski na svijetu. 

Očekuje se da će se boca finog i rijetkog Macallana iz 1926. doseći cijenu od 1,6 milijuna dolara. Vrijednost Springbanka iz 1919. procjenjuje se na 240,000 do 294,000 dolara. 

Rijetki Glenfiddich iz 1937. vjerojatno će se prodati za 80,000 dolara. "Široka paleta i rijetkost čini ga jednim od najuzbudljivijih otkrića u svijetu viskija", rekao je aukcionar Iain McClune. 

Boca Goodingovog najdražeg viskija Blacka Bowmorea iz 1964. mogla bi ići "pod čekić" za 23.000 dolara. U kolekciji se nalaze boce iz nekih zaboravljenih škotskih destilerija, uključujući Old Orkney iz destilerija Stromness i Dallas Dhu. 

"Prikupljanje Scotcha bila je jedna od najvećih strasti Richarda koje se protezalo na više od dva desetljeća", rekla je njegova supruga Nancy. "Volio je svaki aspekt toga, od potrage za destilerijama do posjećivanja istih te isprobavanja viskija", dodala je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater