NEW YORK

De Kooning prodan za 30 milijuna dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njujorška umjetnička aukcija u studenome završila se prodajom slike Willema de Koononga za 30,1 milijun dolara, objavio je Sotheby's.

Aukcijska kuća rekla je da je ekspresionističko djelo iz 1977. "Bez naslova XXII" nizozemskogo-američkog umjetnika kupio azijski ponuđač po najvećoj cijeni te večeri.

Djela Marka Rothka i Clyfforda Stilla također su prodana za više od 20 milijuna dolara svaki na dražbi u Sotheby'su u četvrtak, na kojoj je postignuta zarada od 270,6 milijuna dolara.

Suparnička kuća Christie's rekla je da je aukcijama koje su trajale tjedan dana za djela iz XX. stoljeća ukupno postignute cijene u visini od 683,3 milijuna dolara, što je značajno manje od milijardu dolara koliko je postignuto u svibnju.

Stručnjaci pad u prodaji pripisuju nesigurnosti zbog brexita te američkim predsjedničkim izborima 2020., kao i činjenici da je nekoliko djela bilo na ponudi za vrijeme sezone polugodišnjih aukcija.

Djelo Eda Rusche prošli tjedan prodano je za 52,5 milijuna dolara, slika Londona impresionista Claudea Moneta za 27,6 milijuna dolara te Renea Magrittea za 19,6 milijuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater