JERUZALEM

Na dražbi u prosincu još jedno Einsteinovo pismo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pismo Nobelovca Alberta Einsteina u kojemu detaljno piše o svojim naporima na otkrivanju "teorije svega" bit će ponuđeno idući mjesec na dražbi u Jeruzalemu, rekla je glasnogovornica aukcijske kuće Kedem.

Aukcija će se održati 3. prosinca, rekla je Avigayil Heilbronn iz aukcijske kuće, dodavši da će početna cijena biti 20.000 dolara.

Einstein je pismo poslao matematičaru Ernstu Gaboru Strausu u lipnju 1950. Riječ je o znanstvenikovu odgovoru na Strausove kritike njegova rada, a zainteresiranima daje uvid u tekući posao obojice znanstvenika. 

Straus je bio Einsteinov pomoćnik na Princetonovu Institutu za napredna istraživanja između 1944. i 1948. godine. Dvojica znanstvenika zajedno su objavila tri stručna rada.

"Riječ je o povijesno iznimno vrijednome pismu", kazao je suvlasnik aukcijske kuće Kedem, Meron Eren.

Podsjetio je da je Einsteinovo pismo iz 1954. godine u kojemu je otkrio svoja promišljanja o Bogu i religiji, poznatije kao "Božje pismo", na dražbi održanoj 2018. godine u New Yorku prodano za gotovo 3 milijuna dolara.

Albert Einstein rođen je u južnome njemačkom gradu Ulmu 1879. godine u židovskoj obitelji. Uspio je pobjeći pred nacistima te je 1933. emigrirao u Sjedinjene Države. Umro je 1955. godine u Princetonu u New Jerseyu u dobi od 76 godina, a sve spise i predmete koji su bili u njegovu vlasništvu ostavio je hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Straus je rođen 1922. u Muenchenu u židovskoj obitelji. Svi su 1933. za vrijeme britanskog mandata pobjegli u Palestinu, geopolitički entitet pod britanskom upravom izdvojen iz osmanske Južne Sirije.

Nakon kraćeg razdoblja studija na hebrejskom sveučilištu emigrirao je u Sjedinjene Države i ondje diplomirao na Sveučilištu Columbia. Umro je 1983. u Los Angelesu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater