Vlasnik ima svoje razloge

Kvadrat kućice u Dalmaciji prodaje se za nestvarnih 58.823 eura

| Autor: Glas Istre
 (Foto: Božidar Vukičević / Cropix)

(Foto: Božidar Vukičević / Cropix)


Sjednice Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije redovito ‘začine’ završne točke o ponudi prvokupa nekretnina s oznakom zaštićenog kulturnog dobra. Jedna takva nalazi se na Mljetu, u katastarskoj općini Goveđari, a od konkurencije je odskočila vrtoglavom cijenom od 2 milijuna eura za tek 34 četvorna metra površine!

Županijski vijećnici očekivano nisu prihvatili ponudu vlasnika Ivana Nodila da se stojna kuća na antičkom lokalitetu u Polačama proda Županiji, no javnost se itekako zainteresirala za objekt koji se, po najgrubljem izračunu, kupcima nudi za nevjerojatnih 58.823 eura po kvadratu! Cijena od koje bi se za glavu uhvatili i na poslovično skupom Manhattanu, kažu promatrači.

Prvo, ne radi se ovdje o 43 kvadrata, nego su u ponudu uključeni i drugi dijelovi kuće. Sve skupa oko 250 kvadrata ako zbrojimo tri etaže po 43 četvorna metra, plus 2 prostora koja su mi još neucrtana zbog, reći ću otvoreno, kamatarenja konzervatora. Ja sam čovjek koji bi želio ostati živjeti na otoku, ali sam prinuđen otići, prenosi Jutarnji list

Pokušavam otvoriti obrt, komunalci traže neke nemoguće tehničke uvjete, ne daju mi raditi. Obnovu fasada sam s njima dogovorio, kuću legalizirao, izradio projekt za apartmane, sve u skladu s uputama konzervatora. Ovi dubrovački su bili susretljivi, ali su u Zagrebu napravili problem. Počeli su tražiti neke specijalne uvjete, stalno nove i nove, kao da smo restoran u srcu Dubrovnika – negoduje Ivan Nodilo.

On bi, kaže, bez problema odustao od namjeravane prodaje djedovine, samo da institucije pokažu malo više fleksibilnosti i puste ga da kuću u Polačama uredi i privede svrsi.

- Radim u Nacionalnom parku Mljet, veliki sam ljubitelj prirode i baštine, budite sigurni da ni jedno ni drugo ničim ne bih ugrozio. Hoću legalno raditi, baviti se turizmom i ugostiteljstvom, a ne devastirati i kršiti zakone. Pitam se kako su susjedi mogli raditi po kućama na kulturnom dobru svakakve intervencije, a samo se mene stopira?! – ogorčen je Ivan koji je, kaže, s konzervatorima prekinuo svaku komunikaciju.

- Učinio sam to kad su mi tražili otvore od drva ariša s 2 posto vlage i dvostruko staklo iza, sa nekakvom ispunom plina. Baš su stari Rimljani imali ispunu plina! Po tome ispada da svaki otvor košta 15 tisuća kuna, a plaća 4! - negoduje Ivo i dodaje kako se sa strukom posvađao zbog još jedne stvari, prenosi Jutarnji list

Doveli su u Polače lika da dronom snima neki zid. Za 10 minuta posla htio mi je naplatit 15 tisuća kuna. Znači, oni su platili tog lika da snimi zid što je njima trebalo, a to su naveli k’o pomoć meni - tvrdi sugovornik Dubrovačkog vjesnika i napominje kako prema konzervatorima ima potraživanja i za sufinanciranje troškova fasade, bakrenih oluka i slično.

Na prozivke Mljećanina Ivana Nodila, iz Ministarstva kulture i medija stiže decidiran odgovor:

- Slijedom Vaših pitanja koja se temelje na navodima vlasnika stambene građevine (kat. čest. zgr. 39/4 k.o. Goveđari) a koja je podignuta unutar antičke palače u Polačama, djelomično koristeći njene izvorne arhitektonske strukture, obavještavamo Vas da je građevina zaštićena kao kulturno dobro u sklopu cjeline Arheološke zone Polače, zona “A” (potpuna zaštita povijesnih struktura), upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-2529.

- Stoga je sve zahvate i aktivnosti unutar zaštićene arheološke cjeline, pa tako i na nekretninama u vlasništvu gospodina Ivana Nodila, potrebno uskladiti s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara – navodi se u odgovoru glasnogovornice Ministarstva Renate Margaretić Urlić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of