NAJPOŽELJNIJI KVARTOVI ZA ŽIVOT SU VERUDA I STOJA

NEKRETNINE U CENTRU PULE KUPUJU STRANCI I GASTARBAJTERI: Prosječna cijena kvadrata u najvećem istarskom gradu OKO 1.500 EURA

Stanove u strogom centru trenutno najviše tražestranci i koriste ih kao apartmane (N. LAZAREVIĆ)

Stanove u strogom centru trenutno najviše tražestranci i koriste ih kao apartmane (N. LAZAREVIĆ)


Usporede li se te cijene s onima iz 2011. godine, stanovi su trenutno skuplji za 3,5 posto, što jasno daje do znanja da je recesijsko razdoblje na tržištu nekretnina daleko iza nas, navode iz Njuškalovog marketinga

Cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju ubrzani rast, donosi istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina. Prosječne cijene, izražene u eurima, za metar kvadratni porasle su i stanovima i kućama.

- Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili više od sedam posto dok su kuće skuplje za gotovo 4,5 posto. Usporedimo li to s razinom iz 2011. godine, stanovi su trenutno skuplji za 3,5 posto, što nam jasno daje do znanja da je recesijsko razdoblje na tržištu nekretnina daleko iza nas, navode iz Njuškalovog marketinga.

Najskuplje na obali i u Zagrebu

Pogledamo li cijene stanova i kuća po najvećim hrvatskim gradovima, i dalje je na prvom mjestu Dubrovnik gdje prosječna cijena stana iznosi 3.811 eura po kvadratu, dok prosječna tražena cijena za kvadrat kuće iznosi 4.663 eura. U Puli je prosječna cijena stana 1.586 eura za kvadrat, a kuće 1.515 eura.

U Zagrebu je primjerice prvi put prosječna tražena cijena za kvadrat stana prešla 1.900 eura, odnosno trenutno je 1.917 eura. Istovremeno, u Zagrebu su prosječne cijene kvadrata kuća 33 posto povoljnije od kvadrata stana i iznose 1.279 eura. Tražene cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini su rasle deset posto. Zanimljivo, Zadar bilježi godišnji rast cijena stanova za 12 posto, i u ovom trenutku prosječna tražena cijena za kvadrat iznosi 2.075 eura.

Pogledamo li distribuciju cijena po gradovima, uočljivo je da su na vrhu gradovi na obali i grad Zagreb, dok se u donjoj polovici nalaze ponajviše gradovi na istoku Hrvatske. Tako na primjer prosječna cijena kvadrata stana u Slavonskom Brodu iznosi samo 794 eura, a kuća 640 eura. Nešto povoljniji su Požega i Vinkovci gdje se prosječna cijena kvadrata stana kreće oko 750 eura, dok prosječna tražena cijena kvadrata kuća s dvorištem iznosi nešto više od 530 eura.

Ono što je dobro za Puljane jest činjenica da, kako navode na ovom oglasniku, u Puli cijene stanova usporavaju s rastom, pa se trenutno bilježi rast od devet posto, dok je unazad nekoliko mjeseci dosezao i 12 posto. No, dok Pula usporava s rastom cijena stanova, Zadar postaje grad kojem cijene bilježe ubrzani rast. Dok je još prošle godine u ovo doba godišnja stopa rasta cijene stanova u tom gradu iznosila šest posto, u ovom trenutku bilježi se čak 12-postotni rast traženih cijena stanova. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter