Židovski čelnici osudili dražbu

Hitlerov sat na kontroverznoj aukciji prodan za 1,1 milijun dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodan je za 1,1 milijun dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD-u.

Sat marke Huber, koji je prodan anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH.

Židovski čelnici osudili su dražbu uoči prodaje na aukciji Alexander Historical Auctions u Marylandu.

Međutim, aukcijska kuća, koja je i u prošlosti prodavala nacističke memorabilije, rekla je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje povijesti.

Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, a pod njegovom oružanom agresijom sustavno je ubijeno čak 11 milijuna ljudi, od kojih je šest milijuna ubijeno jer su bili Židovi.

U katalogu koji predstavlja sat navodi se da je on fašističkom vođi vjerojatno predan kao rođendanski poklon 1933., u godini kada je postao njemački kancelar.

Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kada je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u svibnju 1945. godine.

Tada se mislilo da je sat preprodan i prenesen kroz nekoliko generacija do danas.

Ostali predmeti na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, slike nacističkih dužnosnika s autogramima i Davidovu zvijezdu od žute tkanine s utisnutom riječju "Jude", što na njemačkom znači Židov. Tijekom holokausta, nacisti su prisiljavali Židove da nose žute oznake kao trake ili bedževe, s namjerom da ih izoliraju i maltretiraju.

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 židovska čelnika prodaja se opisuje kao "odvratna" i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini