VEĆINA ZA LJETNO VRIJEME

Europljani ne žele rano na spavanje kao kokoši, BILO JE I INFARKTA, PROMETNIH NESREĆA, neispavanih na cesti


Europska komisija predložit će da se u cijeloj Europskoj uniji odustane od prakse pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. Iznio je to u petak na njemačkoj televiziji ZDF predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, a pritom su mnogi naši mediji različito protumačili njegov stav - zagovara li on ljetno ili zimsko računanje vremena. U stranim medijima može se lako provjeriti što je Juncker rekao nakon objava rezultata internetske ankete provedene od lipnja do sredine kolovoza.

- Pregledali smo rezultate, milijuni su uvjereni da će u budućnosti ljetno računanje vremena trajati cijele godine. I to je ono što će se dogoditi. Ljudi to žele, to ćemo učiniti, rekao je Juncker za ZDF, a prenio je i Deutsche Welle (DW).

- Ljetno i zimsko računanje vremena je jedna od velikih monada koju su smislili za vrijeme Prvog svjetskog rata i još se dugo i održala. Svaki put kada se mijenjalo vrijeme bilo je 20 do 30 mrtvih više u Europi, ostanemo li na jednom vremenu bit će ih za toliko manje. Bilo je i infarkta, prometnih nesreća, neispavanih na cesti, svega, rekao nam je poznati astronom i popularizator znanosti Korado Korlević na pitanje da nam komentira trend koji je zavladao Europom - sve jače zahtjeve za ukidanjem sezonskih promjena sata.

Na anketi, koju je financirala Europska komisija, više se od 80 posto Europljana izjasnilo da želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, a većina od njih želi zadržati upravo ljetno vrijeme. Anketi se odazvalo rekordnih 4,6 milijuna ljudi! Među njima i potpisani novinar pa ne očekujte objektivnosti u članku. (Z. S)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of