program artemis

ČOVJEK SE VRAĆA NA MJESEC. NASA ondje planira uspostaviti i stalnu bazu za boravak ljudi

foto pixabay

foto pixabay


Američka svemirska agencija (NASA) u utorak je formalno predstavila 28 milijardi dolara težak program Artemis koji predviđa povratak čovjeka na Mjesec do 2024. godine, piše Jutarnji list

No, da bi se plan mogao ostvariti američki Kongres brzo mora alocirati 3,2 milijarde dolara za konstrukciju sustava za slijetanje na površinu Zemljina satelita. Za sada je NASA u tu svrhu dobila samo 600 milijuna dolara, piše BBC.

Prema programu Artemis astronauti bi do Mjeseca trebali putovati u kapsuli Orion koju bi u svemir lansirala nova moćna raketa SLS (Space Launch System)

- Ovih 28 milijardi dolara su trošak potreban za financiranje narednih četiri godine programa Artemis na kraju kojih bi astronauti trebali sletjeti na Mjesec.Tu se radi o financiranju za SLS, Orion, sustav za slijetanje ljudi na Mjesec te dizajniranje novih svemirskih odjela. Od kritične je važnosti da za narednu godinu prvo dobijemo 3,2 milijarde dolara nužnih za konstrukciju sustava za slijetanje - rekao je čelni čovjek NASA-e Jim Bridenstine.

Još prošle godine Bridenstine je otkrio da će u novom putu na Mjesec na njega prvo zakoračiti žena, "astronautkinja s iskustvom, koja je već bila na Međunarodnoj svemirskoj stanici". Trenutno je, prema tim uvjetima, za misiju na Mjesec kvalificirano 12 aktivnih astronautkinja.

- Važno je da tim za program Artemis formiramo čim prije, najkasnije dvije godine prije misije. To će ljudima služiti kao izvor motivacije i inspiracije - rekao je .

Povratkom na Mjesec Bijela kuća se nada ponovno uspostaviti vodeću poziciju SAD-a u svemiru, a u planu je i eksploatacija prirodnih resursa na Južnom polu Mjeseca.

Novi dokument o programu Artemis koji je NASA objavila otkriva da bi se plan povratka na Mjesec odvijao u tri faze. Tako bi se u prvoj fazi, tijekom jeseni 2021. godine, kapsula Orion bez posade poslala na testni let oko Mjeseca.

Testiranje bi trajalo oko mjesec dana dok se NASA ne uvjeri da svi sustavi rade kako je i zamišljeno.

Nakon toga, u drugoj fazi, Orion bi se opet otisnuo na put oko Mjeseca, ali ovaj put s astronautima u kapsuli. U ovoj je fazi u program pridodan i novi test u kojem će astronauti isprobavati odvajanje i približavanje Oriona od gornjeg stadija rakete SLS.

Konačno, 2024. godine misija Artemis 3 trebala bi postati prva koja će nakon 48 godina i Apolla 17 astronaute vratiti na površinu Mjeseca. NASA je veća proslijedila 967 milijuna dolara prema nekoliko tvrtki koje će osmisliti dizajn modula koji bi astronaute s Oriona trebao odvesti na površinu Zemljina prirodnog satelita.

Kasnije u desetljeću NASA na Mjesecu planira uspostaviti i stalnu bazu za boravak ljudi, a koja bi uključivala i infrastrukturu potrebnu za eksploataciju Mjeseca.

I dok se program Artemis s cijenom od 28 milijardi dolara na prvu možda čini skup, BBC na kraju podsjeća da je Apollo program, kad u iznos uračunamo inflaciju, koštao više od 250 milijardi dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater