PETO GODIŠNJE DOBA

BUZETSKE MAŠKARE OBJESILE "KINESKOG" PUSTA Dobio je i dvije boce cjepiva!

Pust Vuhan završio je na najvišem stupu u naselju Most, na mostu iznad najduže istarske rijeke Mirne, toliko visoko da su ga morali podignuti uz pomoć autoplatforme

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Vuhan je priveden uz sve mjere predostrožnosti (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Vuhan je priveden uz sve mjere predostrožnosti (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kažu da je bolje da propadne selo nego običaji. Takvog su mišljenja i na sjeveru Istre gdje pandemiji koronavirusa usprkos, nastavljaju višestoljetnu pusnu tradiciju svojih predaka. U peto godišnje doba zakoračili su na Antonju za što se pobrinula maškarana grupa Jedinstvo, jedna od osam velikih grupa maškara istarskog sjevera, koja je u predvečerje blagdana sv. Antona već tradicionalno objesila pusta.

Krivac za sva prošlogodišnja zla, pust Vuhan, završio je na najvišem stupu u naselju Most, na mostu iznad najduže istarske rijeke Mirne, toliko visoko da su ga morali podignuti uz pomoć autoplatforme. Oko vrata objesili su mu dvije boce s cjepivom protiv COVID-19, s Pfizerovim cjepivom i cjepivom Moderne, koje su mu nadohvat ruke pa ipak nedostižne, a sve to samo da bi što duže patio.

foto

Vuhanu se ne piše dobro (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pust Vuhan, tvrde u maškarama Jedinstvo, kriv je zato jer ih je maskirao cijelu godinu i zato što su im zbog njega zaprli oštarije. No to je samo jedna od sto točki optužnice po kojoj će mu suditi na Pepelnicu.

- Smo ćepali Vuhana i šeko ga remo ubesit na Most. Kaj nan je se sturiu pasano leto mu ne uprostimo: zeu nam je fešta ud mačkar, Vazan, 1. maj, Formula Driver, letne maškare, ferje, Subotina, utrke, Svi Svete, Vikend tartufi, Sv. Nikolu, Djeda Mraza, Bužić, Novo leto. Se je zeu, ali maškare nan ne zame jer će vrah zet njega i kurona. Da se tradicija ne zatare. Živjele maškare", poručili su u Jedinstvu, tradicijskoj grupi koja okuplja dvjestotinjak mještana iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum