MUENCHEN

Bavarski pekar pravi biskupski kruh dostojan kraljice Elizabete

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Basti Bruecklmaier s ponosom pokazuje izbor orašastih plodova i grožđica što ih ubacuje u smjesu od brašna, mlijeka, šećera, maslaca i mješavine tajnih začina od čega pravi biskupski ili božićni kruh, jedan od najukusnijih u Njemačkoj. Potvrda izvrsnosti je i činjenica da će se i ove godine nekoliko njegovih 'Christstollena' poslati britanskoj kraljici Elizabeti II.

Ovaj 28-godišnjak godinama priprema tradicionalni božićni kolač u obiteljskoj pekarnici u Muenchenu.

"Kada svoj proizvod pošaljete jednoj takvoj osobi, a njoj se toliko svidi ga od vas naruči ponovno, to vas čini iznimno ponosnim", kaže, posipajući slasticu čokoladnim prahom.

"Možda zvuči pomalo glupo, ali to je meni kao da me imenovala vitezom", kaže uz osmijeh Bruecklmaier.

Mladi je njemački slastičar svoj 'Christstollen' prošle godine poslao svojem prijatelju Stefanu Pappertu, šefu kuhinje kraljice Elizabete, kao božićni poklon.

"Toliko mu se svidio da ga je ponio sa sobom u Windsor te ga je ponudio na kušanje svojim kolegama. Oni su mu rekli da je toliko dobar da bi ga trebala probati i kraljica. Tako je i bilo. Kraljici se jako svidio i tako je sve počelo", ispripovijedao je Bruecklmaier. 

I ove će godine iz bavarske pekarnice u Englesku biti poslano deset biskupskih kruhova, a na Božić će, uz čaj biti posluženi kraljici i članovima kraljevske obitelji.

"Božićni kruh nam stiže od Bastija za kraljicu i članove njezine obitelji. Jako nam je drago što ga dobivamo iz Bavarske", rekao je chef Pappert.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater