AI ALTER EGO

Na lokalnim izborima u Engleskoj kandidirat će se i avatar koji je generirala umjetna inteligencija

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Biračko tijelo jednog engleskog grada moći će glasati na izborima sljedećeg mjeseca za kandidata kojeg je generirala umjetna inteligencija (AI), vjerojatno prvog takvog u svijetu.

Poduzetnik Steve Endacott jedan je od stotina kandidata za britanski parlament na izborima 4. srpnja, no lice na njegovom predizbornom letku nije fotografija 59-godišnjaka, već avatar koji je generirala umjetna inteligencija. 

"Osnivamo stranku, nakon ovih izbora diljem zemlje ćemo regrutirati nove kandidate umjetne inteligencije, a ovo vidimo kao početak, kamen temeljac za nešto veliko i demokratsko", rekao je za Reuters.

Endacott, čija je tvrtka Neural Voice odgovorna za njegov AI alter ego, kazao je da ga je frustracija "standardnom politikom" potaknula da se kandidira kao nezavisni kandidat u Brightonu na jugu Engleske.

"AI Steve", kako će pisati na glasačkim listićima, u stvarnom vremenu razgovara s mještanima u svojoj izbornoj jedinici o pravima LGBTQ osoba, stambenim i komunalnim pitanjima te imigraciji. Zatim im predlaže ideje za moguće politike i traži njihove prijedloge.

"Koristimo umjetnu inteligenciju u toliko (područja), na poslu, socijalnim interakcijama, zašto je ne bismo stavili u politiku?", rekla je 23-godišnja humanitarna djelatnica Eona Johnston nakon što je upoznala "AI Stevea" u blizini poznatog pristaništa u Brightonu.

"To bi moglo promijeniti način na koji živimo", dodala je.

Britansko izborno povjerenstvo je na pitanje o AI Steveu reklo da ako pobijedi, Endacott će biti zastupnik u parlamentu, a ne neka njegova verzija u obliku umjetne inteligencije.

Čini se da većina ipak nije sklona glasanju za kandidata umjetne inteligencije.

Jim Cheek, 37-godišnji računovođa iz Brightona, istaknuo je da zastupnici u parlamentu moraju zastupati ljude iz svoje izborne jedinice.

"Umjetna inteligencija i političari imaju jednu stvar zajedničku. Ne može im se vjerovati", rekao je drugi mještanin, 42-godišnji Andy Clawson.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter