MOSTAR

BiH: Kupres neće održati izbore jer - nema novca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Općinske vlasti u Kupresu, u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odlučile su u ponedjeljak da neće održati izvanredne izbore za načelnika općine u veljači sljedeće godine uz obrazloženje da za to nema novca, budući da se u listopadu moraju održati i redoviti izbori za lokalna tijela vlasti.

Nakon ostavke tamošnjeg načelnika Milana Raštegorca (HDZ 1990.), koji se vratio na ranije radno mjesto u Šumama Hercegbosanske županije, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je naložilo da po Izbornom zakonu treba održati izvanredne izbore za načelnika. Takvi izbori trebali su se održati u veljači, a novi bi se načelnik na toj funkciji zadržao tek osam mjeseci.
No, u općinskoj blagajni ove siromašne općine poznate po zimskome turizmu, nema dovoljno novca za održavanje izvanrednih i redovitih izbora.
Općinsko vijeće Kupres je na izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak jednoglasno donijelo Zaključak kako nije u mogućnosti osigurati financijska sredstva za održavanje raspisanih prijevremenih izbora u veljači.
Pri tome su sve stranke suglasne kako raspisani izbori nisu u interesu strankama koje sudjeluju u radu Općinskog vijeća. Taj je zaključak odmah upućen SIP-u koji je prošloga tjedna donio odluku prema kojoj prijevremeni izbori za načelnika Općine Kupres trebaju biti održani 9. veljače 2020. godine.
Na sjednici su vijećnici HDZ-a BiH, koji imaju najviše vijećnika, ali ne i većinu, zatražili održavanje izvanredne sjednice na kojoj će se predložiti kandidat za vršitelja dužnosti načelnika do redovitih izbora u jesen 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater