ZAGREB

CroAI: Poduzetnici moraju više lobirati i tražiti od države

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poduzetnici u Hrvatskoj za umjetnu inteligenciju (AI) kao i za bolje poslovno okruženje moraju više lobirati prema državi te uz ekspertize i znanja i više od nje zahtijevati kako bi i politika shvatila važnost promjena i donijela fleksibilnije okvire, poručio je u četvrtak sa skupa o AI predsjednik nove udruge CroAI Mislav Malenica.

Udruga za umjetnu inteligenciju CroAI (AI-artificial intelligence-umjetna inteligencija) osnovana je prošle godine i trenutno okuplja 30-ak tvrtki koje se uz ostalo bave umjetnom inteligencijom, a imaju i dosta "podržavajućih" članova koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz njezinu adekvatnu primjenu.

Malenica je na skupu o AI, prvom u organizaciji te udruge, koji je okupio više od sto sudionika iz raznih sektora, uključujući i brojne direktore, članove uprava, startupove i one iz državnih institucija, naglasio  da je CroAI već napisao svoj 'manifest' kao dokument koji predlaže 11 inicijativa za razumijevanje i primjenu umjetne inteligencije.

"Umjetna inteligencija će u idućih 20, a možda i više godina biti jedna od glavnih tehnologija za promjene u svijetu i Hrvatska se, kao i drugi u Europi, u to može i mora aktivnije uključiti. Mi se možda ne možemo mjeriti s Njemačkom koja na tome već dosta radi i može ponuditi i bolje plaće, ali smatramo da sa svojim resursima i položajem može postati centar za razvoj i testiranje rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, i to ne samo za Europu nego i u svijetu. Tu priliku ne bi trebali propustiti, a u tome može itekako pomoći i država", ocijenio je Malenica.

Kazao je i da je CroAI osnovana upravo zato da struka ima prave predstavnike za jaču komunikaciju s politikom, o čijim odlukama i ovisi koliko će se uspješno i kada umjetna inteligencija u Hrvatskoj, ali i šire, primjenjivati.

Damir Sabol, osnivač u svijetu priznatih tvrtki Microblink i Photomath, te Izabel Jelinić suosnivač i tehnološki direktor jedne od najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki Infobip, na skupu su također komentirali da je potrebna bolja komunikacija i više razumijevanja novih tehnologija od strane politike i države, ali i upozorili da su bez obzira na sve i za umjetnu inteligenciju najvažniji ljudi, njihova znanja i motivacija da stvaraju rješenja na toj tehnologiji koja će donijeti koristi i za gospodarstvo i svakodnevni život.

"Nismo zadovoljni stanjem u Hrvatskoj niti načinom na koji se pozicioniraju startupovi i inovacije, a i porezne obveze su prevelike i prepreka da bi tvrtke i pogotovo zaposlenici bili u boljem položaju. Trebamo više prostora i fleksibilnije zakone s manje nameta i drugih opterećenja, inače će nam i dalje talenti odlaziti u druge zemlje raditi, registrirati tvrtke i slično", upozorio je Sabol, dodajući kako "stalno imamo dojam da nema stvarne političke volje da se stvari mijenjaju  i da se posluša što poduzetnici predlažu". 

Malenica je tome dodao i mišljenje da država treba biti servis koji pomaže privatnom sektoru i poduzetnicima, a ne da ih koči i kontrolira, što je, kako je kazao, slučaj u Hrvatskoj.

"Vrijeme je da se konačno u ovoj zemlji nešto promijeni i poslušaju poduzetnici, za koje mislim da su također propustili napraviti veće korake da postanu relevantan sugovornik državi, a i dosta su šutjeli. Kako umjetnu inteligenciju držimo velikom prilikom za razvoj raznih servisa u zemlji, od javnog zdravstva, pomoći starijima, do prometa, industrije i drugih primjena, vrijeme je i da poduzetnici postanu ambiciozniji i više zahtijevaju bolje okruženje i manja opterećenja", naglasio je Malenica.

Na skupu je bio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić, koji je na sve to kazao da će i umjetna inteligencija kao i druge moderne tehnologije imati svoje mjesto u budućim nacionalnim strateškim dokumentima, te da je Hrvatska kao članica EU-a i potpisala strateški dokument EU-a za umjetnu inteligenciju.

"Za 10-ak dana trebala bi se sastati radna skupina da razmotri prijedlog nacionalne strategije za umjetnu inteligenciju, a i idući tjedan će u Bruxellessu biti ministarska konferencija EU-a o toj temi, što je za sve veliki izazov", najavio je Antonić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater