OMILJENO POVRĆE

Uz ovih 11 savjeta, uzgojit ćete velike i zdrave rajčice

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Marija Pešić, iz Garića u Viškovu, jedna od sudionica izbora za najljepši vrt PGŽ-a, koju smo nedavno posjetili, pohvalila nam se da su joj rajčice ove godine izuzetno dobro rodile i da su sve ogromne.

Bio je to povod da istražimo kako bismo svi mi vrtlari mogli uzgojiti velike, zdrave plodove rajčica. Dakle, evo osnovnih pravila:

1. Razmak od najmanje 60 i više cm

Rajčice zahtijevaju puno prostora za rast, najmanje 60 cm, ali ako im date više prostora, bit će veće. Kada su biljke preblizu, moraju se natjecati za prostor i vodu, pa plodovi ostaju manji.

2. Odaberite pravu sortu

Mini rajčice, na primjer, nikada neće postati ogromne, već samo sorte koje su za to predviđene.

3. Odaberite najjače biljke

Svejedno je kupujete li rasad u rasadniku ili sami sijete sjeme rajčice, uvijek pazite da kupujete ili prorjeđujete biljke tako da birate najjače i najzdravije sadnice. Birajte one s jakim, debelim stabljikama, savitljive i jarko zelene, bez ikakvog znaka bolesti ili požutjelih listova. Ma koliko se privlačnim činilo kupiti biljke koje već cvjetaju, ne činite to, jer one nikada neće dati toliki plod kao biljke koje još nemaju cvijet. Trebaju vam biljke koje su dale energiju rastu jakog korijenovog sustava, prije no što počnu cvjetati.

4. Posadite biljku duboko

Kod presadnje rasada pokušajte biljčicu posaditi što dublje u zemlju, kako bi dobila što rašireniji korijen. Iskopajte rupu duboku oko 30 cm, dodajte u nju najprije kompost, samljevene ili jako usitnjene ljuske jaja (radi kalcija) i gnojivo. Pokrijte ove sastojke s malo zemlje i zalijte. Tek tada posadite biljku, ali tako da joj korijen ne dođe u doticaj s gnojivom. Pažljivo uklonite dva-tri prva para listova od dole, kako ih ne biste zakopali u zemlju. Dio stabljike koji je u zemlji pustit će korijenje, a onda će biljka puno lakše i brže dolaziti do vode i hranjivih sastojaka iz tla.

5. Ukopajte u tlo riblje glave

Riba je odlično gnojivo za rajčice, jer se brzo raspada ako je ukopate u jamu za sadnju. Sadrži puno fosfora, dušika i kalcija i minerale u tragovima. Osim ribljih glava, možete ukopati u tlo i ljuskice od račića i druge neiskoristive dijelove, ali najmanje 30 cm u tlo.

6. Dobra zemlja

Rajčice najbolje rastu u slabo kiselom tlu. Spadaju u jako gladne biljke, što znači da trebaju puno organskog gnojiva.

7. Puno sunca i prave količine topline

One trebaju puno sunca kako bi mogle obavljati fotosintezu, barem od 6 do 8 sati dnevno, inače će ostati sitne. Trebaju i toplinu, ali ne prejaku. Ako ih prerano posadite na gredicu, usporit ćete im razvoj. I pretoplo ljeto im može usporiti razvoj, pa tada treba izabrati sorte otporne na jaku vrućinu.

8. Dovoljno zalijevanja

Za rast krupnih rajčica potrebno je dosta vode i to rano ujutro ili navečer, kada sunce više nije prejako. Ipak, ne valja ni previše vode, jer se mogu razviti gljivične bolesti.

9. Malčiranje

Malč pomaže da tlo oko biljaka ostane vlažno i sprječava da bolesti iz tla prelaze na biljke kada pada kiša. Pored toga, organski malč poput kore drveta ili slame obogaćuje tlo kada se raspadne.

10. Zakidanje

Skidanje zaperaka i odlamanje vrhova biljaka pomaže da energija biljke prijeđe u plodove, no treba znati kada to činiti na kojim sortama. Zaperke, koji su već pred cvjetanje, ne treba skidati, jer bi na biljci nastala oveća rana.

11. Kontrolirajte zdravlje biljaka

Bilo bi dobro svakodnevno pregledavati biljke, jer ćete tako na vrijeme otkriti pojavu bolesti ili štetnika, prije no što nastane veća šteta. Kod nas najveće štete čine plamenjača i stjenice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini