Savjet

Uvijek dostupno svježe začinsko bilje


Ne mogu zamisliti pravu gurmansku kuhinju bez svježeg začinskog bilja. Nekada je to bio problem osobito u zimskim mjesecima, no danas se u većini trgovina mogu pronaći teglice sa svježim začinskim biljem: bosiljkom, timijanom, peršinom, origanom, kaduljom, vlascem, mažuranom, ružmarinom, korijanderom, estragonom, mentom, matičnjakom… i to me jako raduje osobito iz razloga što sam često odsutna i nemam mogućnosti posvetiti mu svakodnevnu brigu i pažnju. Zbog prirode posla kojim se bavim i nepredvidljivih putovanja teško uspijevam njegovati i održavati vlastite biljčice na životu, nakon nekoliko uzaludnih pokušaja održavanja mini vrta sa začinskim biljem na balkonu odustala sam i nastojim koristiti teglice iz dućana.

No, kako stvari nikada nisu idealne tako je i kod ponude sa teglicama začinskog bilja: složim menu, napravim popis za kupovinu i krenem u nabavku. Kod začinskog bilja nikada ne mogu sa sigurnošću računati da ću uvijek pronaći baš ono koje mi je u tom trenutku potrebno i zbog toga znam izgubiti dragocjeno vrijeme obilazeći trgovine. Dogodi se da uspijem sakupiti sve začine no često se vratim kući sa samo parcijalnim izborom ili praznih ruku i tada valja improvizirati sa suhim začinima iz takozvane prve pomoći rezerve što neupitno mijenja kvalitetu i izvornost recepture, kompromis na kojeg doista teško pristajem.

Ususret proljeću listajući jedan od ponajboljih časopisa posvećenom hrani i piću kako bi osvježila ideje idealnih menija za tople dane naišla sam na recenziju takozvane "kadice" za začinsko bilje talijanske tvrtke Hobby Orto, specijalizirane za distribuciju začinskog bilja. Plastična posuda dimenzije 115x58x28 cm sa rezervoarom za vodu od 6 litara osmišljena je da može "udomiti" do šest sadnica čiji korjenčići kapilarnim usisavanjem vode mogu bez brige i u optimalnim uvjetima autonomno preživjeti čitavih tjedan dana bez klasičnog zalijevanja na osunčanom balkonu ili terasi. Cijena takvog jednog sistema je oko sedamdesetak eura, nabaviti se može putem interneta, a u kitu isporučuju kadicu, šestlitarski spremnik za vodu, glinene kuglice za drenažu, knjižicu sa naputcima za njegu začinskog bilja i šest sadnica po vlastitom izboru.

Za početak ću nabaviti prvi Hobby Orto kit sa bosiljkom, kaduljom, timijanom, mentom, origanom i jednim nabrijanim peperoncinom. Ukoliko uspije održivi razvoj na mojoj poslijepodnevnim suncem osunčanoj terasi unatoč dobroj volji, ali u nedostatku svakodnevne brige, svakako ću naručiti još jedan, na veliko zadovoljstvo kuharskih potreba. (Piše Larisa RADIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater