prijedlog liječnika

Njemačka podijeljena oko prijedloga uvođenja "sieste"

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Sindikati, političke stranke i poslodavci različito su reagirali na prijedlog liječnika da se i u Njemačkoj u razdobljima velike vrućine uvede „siesta“ po uzoru na zemlje južne Europe.

„S obzirom na klimatske promjene i porast temperature, savezna vlada će se u budućnosti morati pozabaviti pitanjem kako olakšati rad pod vrućinom“, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit na vladinoj konferenciji za tisak u srijedu. Ona je istodobno ukazao na to da je to prije svega pitanje koje međusobno moraju riješiti poslodavci i radnici.

Sindikat zaposlenih u javnim službama Verdi se zalaže za „sve mjere koje bi olakšale rad pod velikim vrućinama posebice na otvorenom“.

Predstavnica Saveza njemačkih sindikata (DGB) Anja Piel rekla je kako su i sada zakonski definirane mjere kojih se treba pridržavati u slučaju vrućina, ali da je potrebna bolja kontrola pridržavanje tih mjera.

„Ono što nam je potrebno je više radnika u institucijama koje kontroliraju uvjete na radnom mjestu“, rekla je Piel.

Poslodavci su različito reagirali na prijedlog iz Saveza liječnika u javnim ustanovama koji su u utorak predložili prilagodbu radnog vremena u razdobljima visokih vrućina po uzoru na južnu Europu, što znači raniji početak radnog vremena, dulja pauza u podne i kasniji odlazak s radnog mjesta.

Predstavnici njemačkih srednje velikih poduzeća, koji predstavljaju najvećeg poslodavca u Njemačkoj, kritizirali su ovu inicijativu.

„Ovaj prijedlog pokazuje kako očito vlada mišljenje da poslodavci i radnici nisu u stanju sami razmišljati. Mi već odavno poduzimamo mjere u slučaju velikih vrućina“, rekla je Gitta Connemann iz Udruge srednje velikih industrijalaca.

Savez njemačkih poslodavaca nije odbacio ideju o „siesti“ ali je poručio kako politika mora stvoriti uvjete.

Sadašnja zakoni obvezuju poslodavca da pri vanjskim temperaturama u prostorima u kojima nije moguće hlađenje mora radnike poslati kući uz punu plaću.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini